- Administrasjonen ønsker en avklaring fra politikerne slik at vi kan være omforent om hvordan vi håndterer avslutningsfasen av bolystprosjektene, sier Arnfinn Brasø, som er assisterende Rådmann i Ørland kommune.

I 2016 vedtok kommunestyret å bevilge 3 millioner kroner til å finansiere utviklingsprosjekter for bolystfremmende tiltak i tre områder av Ørland kommune.

Arbeidsgruppen for Opphaug har fordelt sine 3 millioner. Brekstad krets har fordelt 2,65 millioner, mens Uthaug krets har fordelt bare 1,1 av sine 3 millioner.

Nå vil politikerne inndra resten av pengene.

Vil inndra 2,5 millioner

Da pengene ble bevilget, satte kommunestyret som krav at prosjektene skulle være realisert i løpet av et år, innen 31. mai 2017. Totalt er 2,23 av de 9 millionene ikke blitt tildelt prosjekter.

I tillegg melder administrasjonen at prosjekter som har fått for rundt 250.000 kroner ikke vil bli realisert, og at disse pengene også er tilgjengelige.

Kommunen har fått inn tre søknader om penger til å finansiere ytterligere prosjekter. Blant disse er en søknad på 1,8 millioner kroner fra Uthaug båtklubb.

- Jeg har snakket med en representant for båtklubben. De forteller at de har trodd det var mulig å få midler, og at de er overrasket over at pengene nå dras inn, sier Knut Ring (Ap) til resten av formannskapet.

- Det er et samarbeidsprosjekt med flere partnere for å lage et treffpunkt på Uthaug. De har sagt det også kan være mulig å gjennomføre prosjektet til 1 million, men at det da vil bli mindre ambisiøst enn det som vil være mulig for de resterende 1,8 millioner kroner i Uthaug krets, sier Ring.

Knut Ring (Ap) vil heller at Uthaug skal få midler til å lage et treffpunkt, enn å inndra resten av bolystmidlene. Foto: Jakob Ellingsen

Knegår innbyggerne

Økonomisjef Gaute Krogfjord forteller at midlene er lånefinansiert og må brukes til å finansiere utvikling der kommunen må ha bruksrett slik at investeringene kommer innbyggerne direkte til gode.

Arbeiderpartiet foreslo å tildele Uthaug båtklubb en million til treffpunktsprosjektet på Uthaug, og også å gi støtte til prosjektene i de to andre søknadene for totalt 150.000 kroner. Frp ytret ønske om å tildele 50 000 kroner til Uthaug skole for å oppgradere der.

- Det er bare i verdens rikeste land man legger ut 9 millioner kroner og knegår innbyggerne for å gi dem penger etter at fristene er utgått. Når innbyggerne ikke klarer å bruke opp 2,2 millioner til utviklingsprosjekter sier det seg selv at vi må bruke pengene på noe annet, sier Therese Eidsaune (H).

- Vi har hatt mange år med sentrumsutvikling på Brekstad i fokus. Hvorfor skal vi ikke bruke disse midlene på å utvikle hele Ørlandet også utenfor sentrum? Man kunne fått til en hel masse ting om man ikke inndrar pengene men lyser dem ut på nytt i stedet, sier Ring.

- Penger vi ikke har

Bolystmidlene har vært lånefinansiert. Administrasjonen forteller at arbeidsgruppa på Uthaug var skuffet over at de ikke hadde fått inn flere søknader på midler, og derfor ikke ville tildele midler til prosjekter de mener ikke har holdt mål.

Han forteller at administrasjonen vurderte en annen anbefaling overfor formannskapet der man kunne lyse ut bolystmidlene igjen.

Marit Sletten (H) sier reglene for tildeling må være like for alle, og at man ikke kan gi midler til de som ikke kan realiserte prosjektene sine innen de reglene.

- Etter min mening har vi brukt mye penger her vi ikke har. Prosjektene skal være avsluttet innen mai 2017 og det er klin umulig å få til nå i juni. Vi har tatt opp så mye lån allerede i år. Vi trenger ikke bruke penger som om vi har vunnet i lotto, sier Roy Hoøen (Sp).

Bruker på turstier

Etter å gå for å inndra bolystpengene mot Arbeiderpartiets stemme, går politikerne inn for å omdisponere bolystmidlene på andre prosjekter. 2 av de 2,5 millionene vil formannskapet bruke på å delfinansiere prosjektet «Turveier til alle grender». Det prosjektet har en samlet kostnad på 6,3 millioner kroner.

Kultursenteret har fått to millioner kroner fra Miljødirektoratet til prosjektet under forutsetning av at kommunen bidrar minst like mye. Formannskapet går inn for at 2 millioner av bolystmidlene skal finansiere denne biten av turstiene. Da vil en videre finansiering på 2,3 millioner kroner gjenstå.

- Vi i Senterpartiet mener turstier er så viktig en gladsak for hele Ørlands befolking at vi kan bevilge så mye penger til prosjektet, sier Hoøen.

- Om vi ikke bevilger penger her mister vi 2 millioner kroner fra Miljødirektoratet. Vi legger opp til et helt spesielt turstinett på nasjonalt nivå her, sier Eidsaune.

Barnehage og medisinrom

De resterende 500 000 kronene kommunen allerede har lånt til bolystprosjektene skal etter planen helfinansiere oppgradering av Futura barnehage til 400 000 kroner, og de siste 100 000 kronene finansierer del av et nytt medisinrom og kontor ved omsorgsboligene.

- For å være litt flåsete, håper jeg at vi vil ha medisiner i det nye medisinrommet som øker bolysten til en verdi av hundre tusen, sier Therese Eidsaune.

Dermed vil politikerne omfordele alle midlene til nye prosjekter samtidig som de inndras.

- Dette er låneopptak på lik linje med alle andre lån. Vi tok opp et lån med en ramme på 9 millioner kroner. Som økonomisjef henger ikke disse pengene sammen med bolyst. Det koster akkurat like mye som å låne nye penger til disse prosjektene, sier økonomisjef Krogfjord i en pause i formannskapsmøtet.

- Det er normalt å investere i nye behov når midler frigjøres. Det er en god ting. Politikerne sitter med en tanke om prioritering når de kaller pengene de inndratte bolystmidlene. Det blir en annen type diskusjon enn om man bare tar opp lån for å finansiere nye tiltak, sier Krogfjord.

Kommunestyret tar en endelig avgjørelse i saken, sannsynligvis i møtet den 15. juni.