Flasnes minner om våpenamnestiet som varer fra til 1. mai. Han peker spesielt på de våpnene som har stått i et skap etter avdøde slektninger.

- Husk at det som er arv er det gratis å registrere nå, sier Flasnes til Fosna-Folket. Han oppfordrer folk til å få orden på slikt nå som de har muligheten til det. Politiet har også sendt ut en pressemelding om saken. Den følger her:

Politiet gir amnesti til eiere av registreringspliktige våpen som av ulike årsaker ikke er blitt registrert. Amnestiet varer fra 1. mai til 30. september 2008. Målet med amnestiet er å gi alle som i dag eier et registreringspliktig våpen, uten at dette er registrert, muligheten til straffefritt til å ordne opp i dette.

Det kan være grunner til at en har slike våpen. Våpen som har gått i arv, har en historisk sammenheng av betydning og av den grunn har en affeksjonsverdi eller tilhører et dødsbo. Selv om våpenet er defekt kan det likevel være registreringspliktig. Det viktigste med amnestiet er å få alle våpen registrert. Ta derfor kontakt med nærmeste politistasjon eller lensmannskontor, som gir veiledning om de forskjellige alternativer du har.

Mulighetene

Hvis våpenet aldri har vært registrert har du flere muligheter til å bestemme hva du vil gjøre med våpenet dersom vandelskravene er oppfylt:

  • Våpenet kan levers for destruksjon (gjelder både registrerte og uregistrerte våpen). Dette kan gjøres anonymt hvis det ønskes.

  • Våpenet kan registreres på ny eier med vanlig søknadsprosedyre. Salg til andre må gå via politiet, som vil være behjelpelig hvis det ønskes.

  • Våpenet kan gjøres varig ubrukbart. Evt. plombering må foretas av børsemaker med fagbrev. Skriftlig bekreftelse må leveres til politiet.

  • For haglgevær ervervet før/etter 1.10.1990 gjelder egne regler.

  • For pistoler/revolvere kreves det i utgangspunktet ordinær behovsprøving. Dersom innehaver ikke kan vise til godkjent behov, vil våpenet etter innlevering bli destruert.

  • Når det gjelder automatvåpen og halvautomatiske våpen som ikke er ordinære jaktvåpen, skal det i stedet for etterregistrering og som alternativ til destruksjon, gis tilbud om at våpenet plomberes, evt. overdras via politiet, til godkjent samler, museer innenfor gjeldende regler.

  • Har du ammunisjon kan disse innleveres etter avtale med politiet/lensmannen.

  • Når det gjelder sprengstoff, granater, tennmidler må du ta kontakt med nærmeste politimyndighet for veiledning og bistand. Ikke flytt på disse fra oppbevaringsstedet.

Hagler ervervet før 1. oktober 1990 kan etterregistreres uten gebyr.

Hagler ervervet etter 1. oktober 1990 kan registreres på vanlig måte med ordinær behovs-prøving og er gebyrbelagt.

For å lykkes med nasjonalt våpenamnesti er det viktig at flest mulig blir gjort kjent med de muligheter en har for å innlevere uregistrerte våpen for registrering uten at man risikerer straff.

Hvis et uregistrert våpen i ettertid blir oppdaget kan dette medføre straffereaksjon for -overtredelse av våpenloven.

Se i skap og kroker etter våpen, oppfordrer lensmann Tor Joar Flasnes i Bjørnør. Arkivfoto: Paul Aage Hegvik