Banksjef Pål Talmo i Ørland Sparebank står foran et spennende og begivenhetsrikt år. Samtidig maner han til tålmodighet med tanke på de forventede effektene av etableringen av kampflybasen. Han er ikke i tvil om at enkelte har latt seg friste til å ta denne veksten på forskudd. For noen som har etablert nye selskaper fører det til at man mislykkes, og kanskje også ender opp med konkurs.

Er ikke flere

– Vi må huske at vi per i dag ikke er flere innbyggere enn før basevedtaket. Kanskje begynner noen tilflyttere å komme i løpet av sommeren 2014. Jeg har stor tro på en spennende og utfordrende framtid for distriktet, men mange har nok forskuttert når denne skal komme, sier Talmo. Og legger til at det ikke nytter å komme med 30.000 kroner i lomma og tro at det skal holde til å starte et nytt aksjeselskap.

Levende bankbygg

For den lokale banken vil 2014 uansett bli et merkeår. På Brekstad er bankens nybygg godt i rute. Når selve bygget står ferdig i løpet av mars måned venter rundt 1.800 kvadratmeter på å bli klargjort for bankens ansatte.

– Målet er at det skal bli et levende bankbygg, både for bankens kunder og andre. Her skal det være lys i vinduene og aktivitet også etter klokka 15.30 om dagene, sier banksjef Talmo. Åpningsdato for nybygget er ikke klart, da det er mye som skal på plass også etter at bygningsarbeiderne er ferdig med sine oppgaver. Talmo kan imidlertid love at det skal bli anledninger for alle til å komme inn og bli kjent med nybygget når bankens ansatte er vel på plass.

Kortreist byggeprosjekt

Prosessen med nybygget beskriver Pål Talmo som en drøm. Han beskriver signalbygget midt i kystbyen som et slags «kortreist» prosjekt. I dette legger Talmo at det er lokale bedrifter som står for byggingen. Hovedentreprenør er Austrått Entreprenør AS, som er et selskap flere mindre lokale aktører i byggebransjen har dannet for å stå sterkere i konkurransen om større oppdrag. I tillegg har banken bevisst gått etter lokale leverandører når bygget skal innredes.

Stålkontroll

– Byggeleder Asgeir Eggen har stålkontroll på det som skjer, og har bidratt til at det hele veien har vært en god prosess, forklarer Talmo. I tillegg berømmer han Martin Fiskvik som har bidratt til at banken har følt seg komfortabel med byggeprosjektet. Fiskvik har tidligere hatt samme rolle da Surnadal Sparebank investerte i nybygg, og etter endt oppdrag i Ørland skal han til Orkdal for å ha samme rolle.

Fyller 165 år

Ørland Sparebank står også foran et aldri så lite jubileum i det nye året. 30. april kan banken feire 165 år. I tillegg fyller sparebankforeningen i Norge 100 år i 2014, noe også Ørland Sparebank vil markere.

For tidlig å høste

For to år siden tok Ørland Sparebank initiativet til etableringen av Austrått Innovasjon. I selskapet har de blant annet fått med seg de andre lokale bankene i Fosen, samt «storebror» SpareBank1 SMN.

– Vi har jobbet intenst med Austrått Innovasjon i to år. Nå begynner vi å se fruktene av dette, men vi kan ikke høste for om noen år, forklarer Talmo.

Skjerper konkurransen

Etter at Fokus Bank for noen år siden la ned avdelingen på Brekstad har Ørland Sparebank vært eneste bank med kontor på Brekstad. Det endrer seg i 2014. I løpet av første halvår vil SpareBank1 SMN være på plass i egne kontorer i kystbyen. Banksjef Talmo frykter ikke direkte nyetableringen.

– Det vil være bra i en del sammenhenger. Etableringen vil skjerpe konkurransen, noe som kunden vil oppleve som sunt. Samtidig har vi alltid hatt en god dialog med SpareBank1, forklarer Pål Talmo.

Ønskes velkommen

Med tanke på framtida for Austrått Innovasjon er Talmo glad for at den store, tunge aktøren blant sparebankene i Midt-Norge kommer til Brekstad. Dette handler om at det i kjølvannet av etableringen av kampflybasen er håp om at det skal dukke opp etableringer på utsiden av basen. Noen av disse kan være så tunge, finansielt sett, at de lokale bankene ikke kan ta ansvar alene.

Eies av innskyterne

Samtidig er banksjefen i Ørland Sparebank opptatt av at også den lokale banken skal øke sin kompetanse til det beste for kundene og distriktet.

Fra toppetasjen i det nye bankbygget får Pål Talmo god utsikt over det som rører seg i kystbyen Brekstad. Foto: Skjalg Ledang
Fasaden på det uferdige bankbygget.