Denne uken satt en mann i 20-årene tiltalt i Fosen tingrett for å ha slått og sparket til kompis flere ganger. Kompisen pådro seg to brudd i kjeven og flere kuttskader i ansiktet etter volden. Nå er den tiltalte mannen dømt til fem måneders ubetinget fengsel av Fosen tingrett. Han må erstatte legeregninger og tapt arbeidsfortjeneste for mannen, til sammen 19 524 kroner.

Hele saken kan du lese i e-avisen.

Knekte kjeven to ganger

Det var i fjor etter en fuktig kveld på byen at tiltalte først skal ha tatt tak i kompisen for og så slå mot hodet. Hendelsen fant utenfor en privat bolig på Fosen. Fornærmede skal ha kommet seg løs og løpt inn i boligen. Etter en liten stund skal tiltalte ha kommet inn i boligen. Etter en kort konfrontasjon skal tiltale ha sparket kompisen, minst et av sparkene skal ha ført til at kompisen fikk knekt kjeven på sto steder. Fornærmede ble operert for skadene han ble påført. Tiltalte forklarte at sjalusi var bakteppet for volden som ble utført den natten.

Erkjente seg delvis skyldig

I retten erkjente tiltalte straffeskyld for forholdene han husket. Han erkjente også at det var hans voldsgjerninger som var årsaken til skadene på kompisen, selv om tiltalte ikke husket hendelsene.

Domstolen mener at det var bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte utførte handlingene og at det ble gjorti i forsett. Mannen er da dømt etter straffelovens paragraf 229 første ledd.

Skjerpende omstendigheter

At tiltalte skal ha gått etter kompisen to ganger uprovosert, og at det var en pause mellom de to hendelsene, anså retten som alvorlig.

"Tiltalte hadde således anledning til å stoppe opp, roe seg ned og overveie situasjonen, men valgte likevel å løs på fornærmede på nytt. Retten finner dette skjerpende," heter det i dommen.

Påstand om seks måneder

Under rettsaken la aktor, Anne Hovem, ned påstand om seks måneder ubetinget fengsel. Hoff mente det var få formidlene omstendigheter som skulle tilsi lavere straff. Aktor mente at tiltalte bevisst, selv om han ikke husket det, hadde gått inn for å skade fornærmede. Samtidig la hun til grunn at volden var svært grov og kunne ha ført til langt alvorligere helseskader for fornærmede.

Ønsket samfunnsstraff

Forsvarer, Torfin Svanem, mente på sin side at det var mange formidlene omstendigheter. Blant annet tok Svanem opp at tiltalte hadde samarbeidet med politiet fra starten og hadde langt på vei erkjent straffeskyld. Samtidig ble familiære forhold tatt opp. Svanem mente at samfunnsstraff eller i lengst mulig grad betinget dom ville være til det beste for mannens livssituasjon.

Retten var enig med forsvarer at tiltaltes tilståelse skal komme han en viss grad til gode.

Samfunnsproblem

Samtidig tar dommen opp at vold i tilknytting til alkohol og festsammenheng er et alvorlig samfunnsproblem og at straffene rundt problematikken har økt de siste årene.

Livssituasjonen holdt ikke

Dommen mener at hensynet til allmennprevensjon veier for sterkt til at samfunnsstraff kan legges til grunn. Mannens livssituasjon og familieforhold er heller ikke sterke nok til at retten anser at betinget straff er rett.

Tiltalte fikk forkynt dommen fredag. Fosna-Folket vet ikke om dommen er vedtatt av tiltalte. Det vil si at dommen ikke er rettskraftig.

Straffeloven § 229: Den, som skader en anden paa Legeme eller Helbred eller hensetter nogen i Afmagt, Bevidstløshed eller lignende Tilstand, eller som medvirker hertil, straffes for Legemsbeskadigelse med Fængsel indtil 4 Aar, men indtil 6 Aar, saafremt nogen Sygdom eller Arbeidsudygtighed, der varer over 2 Uger, eller en uhelbredelig Lyde, Feil eller Skade er voldt, og indtil 10 Aar, saafremt Døden eller betydelig Skade paa Legeme eller Helbred er blevet Følgen.