Denne helgen ble det arrangert dataparty på Ørland kultursenter. Rundt 130 gutter og jenter, for det meste fosninger, var med på å gjøre Ørland til «Nørdland» for en helg.

– Nå venter vi på at hovedturneringa skal starte, sier Imre Hoøen (12) og Emil Viklem (13), lørdag kveld, når Fosna-Folket infiltrerer festen.

Jon Arne Berg, Mats Slettvold er «Terminators», mens Imre Hoen og Emil Viklem kaller seg for «Lucifer». Foto: Erik Eikebrokk

Dataparty

Duoen har ikke vært med på BitHack tidligere, og behøver betenkningstid når de får spørsmål om hva tomannslaget deres heter...

En av deres argeste konkurrenter, Mats Slettvold (16) og Jon Arne Berg (16), har derimot lagnavnet klart. Det er femte gang 16-åringene deltar, og er såkalt «ever present». Det betyr at de har vært med alle gangene datapartyet har blitt arrangert.

– Vi er «Terminators», sier de.

– Og vi er «Lucifer», sier Hoen og Viklem med synkroniserte fnis, etter å ha fått tenkt seg litt om.

I følge arrangøren var omtrent ti prosent av deltagerne jenter. Foto: Erik Eikebrokk

Lite fokus på jenter

Firerbanden utgjør to av trettitalls lag som skal delta i hovedkonkurransen lørdag kveld. Der er det tusen kroner til hver av vinnerne i førstepremie.

– Fy f..., er det tusen kroner til hver, spør Hoøen, og får bekreftende nikk fra Slettvold og Berg.

– I h......, sier Viklem med dollartegn i øynene.

Det som derimot ikke opptar guttene spesielt mye denne helga, er jenter.

– Jeg vil ikke uttale meg om hvordan det er ellers, men under BitHack (som datapartyet heter, journ. anm.) er det bare fokus på skjermen, og ikke på jenter, sier de fire guttene samstemt.

Hovedkonkurransen

Det er i spillet PlayerUnknown's battlegrounds (PUBG) at det skal konkurreres denne lørdagskvelden. Inne i «Store sal» på Ørland kultursenter er det satt opp over hundre pulter, side om side, stashet med datamaskiner - bærbare som stasjonære - tastatur, mus og headset. Det blinker og flasher i neonlys og pimpa datautstyr, mens tung instrumental beat holder rytmen igang, mens deltagerne synker dypt inn i det virtuelle spilluniverset.

– Det er et «battle royale»-spill, der det går ut på å være den eller de som overlever til slutt, forklarer Slettvold.

– Det starter med at alle spillerne hopper fra et fly, ned på ei øy. Der gjelder det å hamstre våpen raskest mulig.

Samtidig som området spillerne kan bevege seg på blir mindre og mindre - for den som befinner seg utenfor «sonen» er nemlig ute av spillet - gjelder det å «knerte» motspillerne én etter én.

Vinneren er det laget som står igjen til slutt.

– Det tar litt under en time å kåre vinneren; førti minutter, kanskje, sier Berg, mens arrangøren roper instrukser via speakeranlegget for å få alle til å logge seg på serveren på riktig måte.

Emil Viklem er klar til å hoppe ned fra det virtuelle flyet. Foto: Erik Eikebrokk

Lite søvn

De har skole på mandag, og satser på å ta igjen tapt søvn på søndag ettermiddag, etter at arrangementet avsluttes klokken 14.

– Jeg kom natt til lørdag. Så langt har jeg bare rukket en powernap på tre timer, sier Hoøen.

– Det blir i hvert fall ikke noe søvn i natt. Det er ikke ofte dette skjer, så det gjelder å benytte anledningen fullest, sier lagkamerat Viklem.

– Vi kan ikke sove når det står så mye penger på spill, fortsetter han.

I «black box» har arrangøren lagt til rette for at deltagerne kan rulle ut soveposen for å få seg en sårt tiltrengt høneblund. Men bare et fåtall benytter seg av muligheten.

– Det er noen som sover litt mellom tre og ni om morgenen. Så i den perioden er det litt mer dødt med spillinga, sier arrangøren. De består av en gruppe på seks, i tillegg til ti frivillige hjelpere.

– Hva med ernæring, det går på frukt og grønt eller?

– Det har vært veldig mye pizza, og så går det i energidrikk og brus.

Det er like før start, og Imre Hoen er klar. Tusen kroner i premie, står på spill. Foto: Erik Eikebrokk

Non profit

Billettprisen på 350 kroner går blant annet til å dekke leie av lokaler samt premier. Noen fortjeneste for arrangøren er det ikke snakk om.

– Dette er non profit. Fortjenesten vi sitter igjen med går rett inn i neste års arrangement. Men vi går i pluss, ja!

Andre kjente spill-gjengangere på treffet er skytespillet Counter Strike (CS) og strategispillet League of legends (LoL).

– Billettene var utsolgt på tre og en halv dag. Det er bra for omdømmet vårt at det er fullt, men det er jo kjedelig for de som ikke fikk kjøpt billett.

Treffet skulle opprinnelig holdt hus i Ørlandshallen, men ettersom det pågår omfattende byggeaktivitet rundt den nye og gamle idrettshallen stilte Ørland kultursenter med lokaler.

Noen av deltagerne tok sikte på å holde seg våkne gjennom hele helga - mens andre benyttet seg av muligheten til å rulle ut soveposen inne i «black box». Foto: Erik Eikebrokk

BitHack

BitHack, som ble arrangert fra 23. til 25. februar, er et frivillig arrangert datatreff for ungdommer, primært i alderen 13 år og oppover.

BitHack har siden 2011 arrangert datatreff for ungdommene i regionen Ørland og Bjugn.

– Vi mener det er vår samfunnsplikt å tilby en slik opplevelse i nærmiljøet, står det på arrangørens hjemmeside.