Denne uken har politiets utrykningspatrulje holdt flere fartskontroller på Fosen. Det fikk store konsekvenser for to fosninger.

– Vi har tatt tre førerkort denne uka, så det har vært mye action, sier politibetjent Øystein Braseth.

Frykt og sjokk

På mandag formiddag holdt patruljen kontroll på Vemundstad i Indre Fosen kommune. Der er det 60-sone.

– Det var en mann i 50-årene som kjørte i 91 kilometer i timen.

– Hvordan reagerer folk når de forstår at førerkortet er i fare?

– Det er med en blanding av frykt og sjokk; noen er litt vantro også. Men til slutt kommer de nok frem til at det stemmer med hastigheten. Det er en del forsøk på å redde inn førerkortet; det ligger vel i menneskets natur, sier Braseth.

– Hjelper det?

– Nei, det hjelper ingenting. Vi har ikke myndighet til å gjøre noen verdens ting med det. Det er det som gjør trafikkfaget såpass greit å arbeide med, for det er absolutte grenser. Vi er veldig opptatt av å behandle alle sammen absolutt likt.

Les mer: Går hurtigbåten? Slik svarer rederiet.

Skjerpende

Tirsdag morgen var patruljen på farten igjen. Det var en fosning i 20-årene.

– Førerkortbeslag nummer to var tirsdag morgen på nysnøen i Skaugdalen i Rissa. En mann ble målt til 99 kilometer i timen i 60-sonen. Helt greit vinterføre på snødekt vei. Det er skjerpenden. Normaltilfellene er tatt for gode kjøreforhold med god vei, god sikt, og så er det skjerpende det som er utover normaltilstanden. Dette finnes det veilendende rettspraksis på.

– Hva skjer med fører og bil etter førerkortbeslaget. Må de praie taxi hjem?

– Vi har hjemmel til å gi dem lov til å kjøre én strekning umiddelbart etter at beslaget er gjort. Det er av praktiske årsaker for å få bilene frem til et bestemmelsessted og bort fra parkeringsplasser og avkjørsler. Hvis de er i stand til det, får de kjøre videre, men enkelte må ta seg et femminutt i setet og puste litt. Og ta seg inn. Det hender det også.

Ved førerkortbeslag blir bilfører anmeldt, så er det påtalejurist eller domstolens ansvar å ta saken videre, ifølge Braseth.

– For foreseelser opp til førerkortbeslag gir vi forelegg på stedet, sier politibetjenten.

Fosning nummer to

Senere på tirsdag suste en ny fosning forbi politiets fartsmåler i Skaugdalen.

– Nummer tre var en kar i begynnelsen på 30-årene som kjørte i 86 kilometer i timen på samme strekning i Skaugdalen.

Til tross for mange førerkortbeslag, opplever Braseth liten endring i folks kjørevaner.

– Det er ingen endring så langt i år. Det vi ser er at det fortsetter akkurat likedan som det forrige året sluttet og de foregående årene. Vi ser ingen endring, sukker han.