Han var en rissværing med futt, Nils Waltersen Aasen (1878-1925). Han besøkte fyrster og feltherrer over hele verden med sine dødelige oppfinnelser, som ved flere anledninger holdt på å ta livet av ham.

- Det er jo egentlig en helt vanvittig historie. Det er jo nesten så man ikke tror det er sant, sier Tormod Berg (58) fra Rissa.

Han er Aasens nærmeste etterkommer i Rissa. Barnebarn av Aasens søster Gunnhild.

- Det er nok ikke mange her i Rissa som kjenner til ham. Han dro tidlig ut og døde i USA, kun 46 år gammel, sier Tormod Berg.

Kreativ guttunge

Som åtteåring spikket den oppfinnsomme og vitebegjærlige Nils små trekanoner. Noen tiår senere reiste han verden rundt og demonstrerte sine militære oppfinnelser, blant annet den første moderne håndgranaten. Til og med paven sto på kundelista.

Håndgranaten har eksistert i flere hundre år, men Aasen fant opp en tryggere tidsforsinkelse – et bånd inne i granaten, som røsket splinten ut på trygg avstand fra kasteren. Forsvarsdepartementet takket nei til patentet, men resten av verden lå raskt for rissværingens føtter. Det var særlig 1.verdenskrig som fikk salget til å skyte til himmels. Ifølge ham selv leverte han totalt 16,5 millioner granater og 15.000 skyttergravskanoner fra sine 14 fabrikker i Frankrike.

- Det var jo noen hustrige greier han fant opp. Men om ikke han hadde gjort det, ville vel noen andre ha gjort det, sier Tormod Berg.

Verdenskjendis fra Rissa

I dag finnes ingenting i Rissa som vitner om at den store oppfinneren hadde hjemplassen sin her.

- Vi burde absolutt markert dette. Han var jo en verdenskjendis i sin tid. Det er ikke et museums oppgave å ta stilling det moralske aspektet ved hans oppfinnesler, sier bestyrer Bernt Brevik ved museet Kystens Arv i Rissa.

– Landets rikeste mann

Magasinet Vi Menn laget for kort tid siden en åttesiders reportasje på Rissa-oppfinneren. De sporet opp både Tormod Berg i Rissa og Aasens barnebarn Ann-Mari Ruud (71) i Oslo.

- Dette er jo en forunderlig og veldig sterk historie. Han skal jo på et tidspunkt ha vært landets rikeste mann! Jeg er glad for at historien nå har kommet frem i lyset. Det er jo ikke akkurat noe å rope hurra for at han fant opp håndgranaten. Men ifølge min tante Ellen var han pasifist og veldig snill, sier Ann-Mari Ruud til Fosna-Folket.

Ifølge ingeniøren Georg Brockmann, en nær venn av Niels Waltersen Aasen, var det verken pengene eller lysten til å lage ødeleggende våpen som drev rissværingen. Han håpet snarere å finne opp så ødeleggende våpen at krig ble umulig.

Nils Waltersen Aasen holder i en granatkaster. Foto: Utlånt av Tormod Berg