Kommunen gikk i 2011 med et økonomisk underskudd på cirka 5,5 millioner kroner. Dette skulle vært dekket inn i løpet av to år, for å unngå administrasjon. Da det ikke skjedde, vil Bjugn kommune etter alt å dømme formelt settes på ROBEK-lista i løpet av august.

Tidkrevende

I praksis betyr ROBEK-listinga at Fylkesmannen, altså Staten, må godkjenne investeringer og låneopptak av et visst omfang. I tillegg må sistnevnte godkjenne budsjettene til kommunen. ROBEK-listinga kan medføre at politiske prosesser og vedtak kan bli mer byråkratisk og tidkrevende. Er Fylkesmannen uenig i de økonomiske anslagene, risikerer man å ikke få gjennomført ønskede investeringer. I tillegg kan man få et dårligere omdømme, med tanke på potensielle innflyttere. Ordfører Arnfinn Astad (Ap) er på sin side ikke bekymret over at dårlig økonomi medfører statlig overstyring.

Barnehage

– At vi havner på ROBEK betyr i praksis ingenting for innbyggerne. De vil ikke merke noe til dette i hverdagen. Samtidig er det klart at kommunen har økonomiske utfordringer, som vi tar på alvor. Men tjenestetilbudene til innbyggerne vil være like gode som før. Det er til syvende og sist det viktigste.

– Staten må godkjenne fremtidige låneopptak. Hva betyr dette i praksis for Bjugn?

– Det betyr at kommunen kanskje må begrense ambisjonsnivået noe. Nå skal det sies at vi har mange investeringer på plass allerede. For eksempel er jo den nye barnehagen i Botngård vedtatt. Skal vi bygge enda en barnehage, kan det derimot hende vi må vente i ett eller halvannet år ekstra. Det er uheldig, men ingen katastrofe. Barnehagetilbudet er ikke nødvendigvis dårligere, selv om lokalene ikke er splitter nye. Framtida til Bjugn ser utvilsomt lys ut. Det gjelder både med og uten Bjugn på ROBEK-lista, konstaterer ordfører Arnfinn Astad.

Bjugn kommune hadde i 2013 som kjent et økonomisk underskudd på 4,3 millioner kroner. Det kommer i tillegg til underskuddet man skal dekke inn fra før.

Ordfører Arnfinn Astad (Ap) mener bjugningene ikke vil merke at kommunen er satt under administrasjon. Foto: Arkiv