Alle landets kommuner har blitt bedt om å rapportere status på sine beredskapsplaner til Staten. Helse- og omsorgsdepartementet har bedt kommunene om å gjennomgå eget planverk, med tanke på sikkerhets-, personell- og ressurssituasjonen. En situasjonsrapport med overordnet vurdering er bedt innsendt til Fylkesmannen. Bjugns rådmann Tor Langvold sier anmodningen er forståelig, men langt fra dramatisk.

Sjekk

- Vi fikk beskjed om dette i går kveld, med krav om å rapportere i morges og formiddag. Jeg anser dette som en generell sjekk av kommunene, som alltid skal ha oppdaterte planverk på områdene. Jeg forstår at det gjøres. For tre år siden hadde man krisen 22. juli. Den viste at mange kommuner ikke var godt nok forberedt. Da er det naturlig at Staten vil forvisse seg om at det ikke skjer igjen i framtida, sier Langvold.

Kontroll

Bjugn kommune sendte som forespurt sine rapporter fredag morgen. Rådmannen sier kommunen har kontroll på planverk og prosedyrer, hvis en krise skulle oppstå.

- Kommunen ligger bra an på dette området. Anmodningen fra Staten har ellers ikke gitt oss merarbeid, utover selve rapporteringa. At vi må rapportere er for så vidt helt greit. Dette er et tema som må tas på alvor. Kravene om rapportering viser at det er nettopp det Staten gjør, avslutter rådmann Tor Langvold.

Bjugns rådmann Tor Langvold synes ikke kravet om ekstra rapportering er dramatisk. Foto: Arkiv