Bueskytter Runa Grydeland blir å finne på sin nye heimebane til helga.

Etter fire år i Sandefjord er junioren fra Roan tilbake på Fosen igjen. Her har hun sluttet seg til bueskyttergruppa i idrettslaget Yrjar. De har sin heimebane på Ørlandet. Grydeland har ikke full oversikt over hvor mange skyttere som kommer for tevle, men hun regner med tallet ligger mellom 15 og 30.

Form

Under trening i sommer forteller Grydeland at hun har konkurrert med seg sjøl og slått sine egne rekorder. Roansjenta holder på med sin siste sesong som junior, og hun regner seg som moden for å tre over i seniorene sine rekker.

Som ei gulrot lenger framme i tid ligger felt-VM i august. Det foregår i Kroatia. Der veit hun at det blant annet er en del amerikanere i hennes klasse.

Konkurranse

I klassen damer junior compound er det også en del nederlendere som Grydeland trur kan bli arge konkurrenter. Når det gjelder nivået til juniorene mener Grydeland det ikke ligger så mye under senior at overgangen blir uoverkommelig når den tid kommer.

– Vi skyter på samme avstand som dem, og utfordringene er de samme, sier bueskyttertalentet.

Fysikken

For å spenne en bue trengs ikke enorme krefter, slik som i de gammeldagse langbuenes tid. Imidlertid er god fysisk form er stor fordel også for dem som bedriver denne sporten.

– Det lønner seg å ha et godt oksygenopptak, sier bueskytteren.

I de fire åra i Sandefjord trente fosningen under Morten Bø. Ørlandet og Roan blir nå forankringspunkt i bueskyttertilværelsen. Arbeid regner hun med å få i Trondheim.

Framtida

Hva den unge damen skal vie tida si til i framtida har ikke Grydeland full oversikt over ennå. Til neste år regner hun med det kan bli studier. Hva hun skal studere til, er hun imidlertid usikker på. Det er så mangt som frister. Politiet er et alternativ hun har hatt oppe til vurdering. Forsvaret har hun også vært inne på tanken å satse på. Det er et miljø der en liker fysisk fostring.

Liten sport

De som driver med idretter som bueskyting har en del utfordringer som andre idretter ikke tenker over.

– Det er ikke så lett for oss å få sponsorer, sier Grydeland. Hun trur det kan være en fordel om det rekrutteres flere til idretten. De hadde et betydelig oppsving etter Olympiske Leker i 2012.

Uansett mener Grydeland det er vel verdt å engasjere seg i bueskyttersporten, og det kommer hun til å fortsette med.

– Det er en sport som alle kan drive med, sier Grydeland.