Bjugn kommune anmodet forleden om at Forsvaret kan oppheve båndlegging av Vågan skyte- og øvingsfelt. Sistnevnte dekker sjøområder rundt Tarva og Valsneset/Vågan. Skytefeltet er på cirka 180 kvadratkilometer, og har ikke vært i bruk på mange år. Kommunen ønsker å disponere området til næringsvirksomhet.

Endringer

Forsvarsdepartementet avslår forespørselen via et brev til kommunen. Årsaken er at den fremtidige bruken av øvingsområdene ikke er avklart. Per i dag har man ikke aktuelle våpensystemer for bruk av feltet.

– Forsvaret har imidlertid nye våpensystemer for både Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret under innføring, og dette kan innebære endring av trenings- og øvingsvirksomheten i områdene. Et økt samvirke mellom Luftforsvaret og hær- og sjøstyrker, samt allierte styrker, bidrar også til endringer i øvingsmønstre, skriver Forsvarsdepartementet i brevet.

Avklares

Departementet har bedt Forsvaret om å vurdere sitt langsiktige behov for skyte- og øvingsfelt i områdene. Disse må avklares med tanke på de øvrige samfunnsinteressene i kystområdene rundt Ørland hovedflystasjon.

Totalt har Bjugn kommune stilt 380 kvadratkilometer sjøarealer til disposisjon for Forsvaret. Dette tilsvarer nesten hele landarealet i kommunen.