Daglig leder i Fosen Bygdetjenester i Rissa, Håvard Sve, kan fortelle om en kraftig nedgang i påkjørsler av enkelte vilt i løpet av jaktåret 2013/14. Jaktåret er forskjøvet i forhold til kalenderåret og varer fra 1.april til 31.mars.

Kraftig nedgang

-Vanligvis blir mellom 50 og 100 rådyr påkjørt i løpet av denne perioden, men fjoråret ble helt speiselt. Bare 18 rådyr fikk nærkontakt med ulike kjøretøy langs vegene, mens elleve elger led samme skjebne, forteller Sve.

Varslingsplikt

Håvard Sve vil minne om varslingsplikten ved viltpåkjørsler. Senest denne uka fikk han varsel om en påkjørt elg som lå i vegbanen, og sist fredag opplevde han at en motgående bil kjørte på en grevling uten verken å stoppe eller varsle.

-Jeg måtte selv stoppe for å avlive dyret, forteller Sve.

Mer grevling

Når det gjelder mindre skogsvilt er situasjonen litt annerledes. Tidligere ble det nesten ikke kjørt på grevlinger i Rissa, men i fjor måtte hele tolv stykker bøte med livet, noe som kan tyde på en økning i bestanden.

Lite snø

Også nord på Fosen er det registrert adskillig færre viltulykker i forrige sesong. Roan kommune melder om tre elgpåkjørsler, som er vesentlig færre en et normalår. Sektorleder Hanne Skjæggestad i Osen kan også melde om få påkjørsler.

-Tre elg og tre rådyr er registrert forulykket i forrige periode. Det er mye mindre enn i et normalår. Lite snø gjør at dyrene holder seg lenger unna vegene, tror Skjæggestad.

Trekker mot sjøen

Vilt- og It ansvarlig(!) Asgeir Hektoen i Leksvik kommune tror også at snømengden har betydning for nedgangen i antall påkjørsler i sin kommune.

-Nå innrapporterte jeg én påkjørt elg, og ti rådyr, mens det ved forrige registrering var hele 18 påkjørte rådyr. Når det er mye snø trekker dyra ned mot sjøen, og må derfor krysse vegen, tror Hektoen.

Ryddet

I Åfjord ble det knapt registrert viltpåkjørsler i forrige periode. Kun en elg vil bli innrapportert som påkjørt ved Morkamoen.

-Men det har nok vært noen smeller med både rådyr og elg som ikke er registrert. Det er ryddet mye langs vegene i Åfjord, og det har nok bidratt vesentlig til den positive statistikken, tror ettersøksleder Oddgeir Hårstad.