Da Erik Braadland hørte rop om hjelp fra havna på Brekstad  reagerte han momentant. Det reddet livet til Edgar Wisløff som sterkt skadet og nedkjølt fryktet for livet der han klamret seg til gjestebrygga i havna. I påskeuka fikk Wisløff endelig takket mannen som berget han opp fra det iskalde vannet.

Uhellet som lørdag 5. april førte til at den erfarne båtmannen havnet i vannet skjedde da han skulle fortøye båten i gjestehavna på Brekstad.

-Jeg gjør alltid klar tamper og blåser før jeg legger til kai, forteller Wisløff der han sitter ansikt til ansikt med Erik Braadland. Braadland, som er bosatt i Gausdal, har seilbåt liggende i havna på Brekstad. Så ofte som mulig setter han seg i bilen og kjører 42 mil for å nyte sjølivet på Trøndelagskysten. Heldigvis hadde han tatt turen nordover den helga Wisløff opplevde marerittet.

En feil med elektronikken om bord førte til at Wisløffs båt satte seg i revers da han skulle fortøye den. Wisløff sto på kaia med tampen i hånda, men der han var sto var det ikke feste for tauet. Som en reflekshandling forsøkte den spreke 63-åringen å hoppe tilbake om bord i den bakkende båten som hadde kurs rett mot en annen båt i havna. Han fikk tak i rekken på båten, men den løsnet delvis slik at Wisløff ble hengende i sjøen.

I løpet av denne handlingen kom han bort i gasspaken, og båten ble satt i stor fart forover.

-Det som skjedde går i film i hodet mitt hele tiden, sier Wisløff. Nå var han redd for å bli truffet av propellen, og dykket raskt ned i sjøen mens han så propellen spinne forbi over hodet. Det ene beinet ble truffet av propellen, og Wisløff ble skadet fra kneet og nedover leggen. Brukne ribbein, en forslått skulder og knekt finger gjorde ikke situasjonen bedre.

Mens båten gikk i sirkel i havnebassenget klamret Wisløff seg til flytebrygga, uten sjanse til å dra seg opp fra vannet. Han ropte det han maktet etter hjelp, men minuttene gikk uten at noen reagerte på ropene.

Det var til Erik Braadland var på vei tilbake til sin egen båt etter å han vært på en handletur på Brekstad. Den båtvante karen som til daglig jobber ved ei mølle i Gausdal hørte ropene da han nærmet seg havna, og oppfattet raskt situasjonen. Uten å nøle løp han ned på den lange flytebrygge, og fikk dratt Wisløff opp fra vannet.

-Jeg begynte å bli skikkelig nedkjølt, og tipper jeg hadde ligget ti minutter i vannet, sier Wisløff til den beskjedne redningsmannen. Der han klamret seg til brygga så han at båten nærmet seg faretruende for hver runde den gjorde i bassenget, og Wisløff mener han ville blitt klemt mellom båten og brygga om ikke Braadland hadde kommet til unnsetning til rett tid. I sjøen tipper han det var fire-fem grader.

-Jeg begynner å forstå at jeg har reddet et liv, sier Erik Braadland med beskjeden stemme. Etter å ha fått den skadde Wisløff opp fra den kalde sjøen kom ble han hjulpet inn i varmen av ansatte ved Ørland kysthotell som da hadde skjønt at det foregikk noe dramatisk rett utenfor hotellet.

-Jeg fikk også tilbud om tørre klær, mens ambulanse var underveis til hotellet, sier Wisløff. Med ambulansen på plass ble han raskt tatt hånd om av ambulansepersonalet, og kursen ble satt mot sykehuset på Orkanger. I ettertid innså Wisløff at han ikke følte han fikk takket mannen som berget livet hans på en ordentlig måte, han hadde ikke engang navnet til livredderen.

Med hjelp av fosna-folket.no fikk han vite at det var Erik Braadland fra Gausdal som var redningsmannen, og onsdag kveld i påskeuken tok Wisløff turen fra Trondheim til Brekstad i ens ærend for å takke Braadland for innsatsen. Braadland på sin side kom samtidig fra Gausdal for å legge ut på påskeseilas med seilbåten. Det ble et hjertelig møte mellom de to båtfrelste karene.

LIVREDDER: Erik Braadland (t.v.) berget en skadet Edgar Wisløff opp fra det iskalde vannet. I påskeuka ble det et hjertelig møte mellom de to båtfrelste karene.