Småkraft AS har søkt NVE om konsesjon for å bygge kraftverk iRoksethbekken i Skaugdalen i Rissa.

5.6 GWh

Roksetbekken kraftverk vil i følge konsesjonssøknaden få enårlig produksjon på 5,6 GWh. Roksethbekken har sitt innløp i Roksethvatnet, ogden renner ut i elva Skauga. Rørgata fra inntaket ved Roksethvatnet og ned tilkraftstasjonen blir 1030 meter lang og den vil ha et fall på 161 meter.Nedslagsfeltet til kraftverket er på 10,0 kvadratkilometer. Konsesjonssøkerenhar planer om å slippe en minstevassføring på 40 liter i sekundet hele året.

Roksethvatnet og området rundt er et populært hytte- ogfriluftsområde. I følge konsesjonssøknaden er det ikke planlagt noen aktivregulering av Roksethvatnet.

Konsekvenser

Utbygging vil føre til negative konsekvenser for spesieltbiologisk mangfold, fisk og kulturminner rundt kraftstasjonsområdet. Det liggeren liten flommarksskog/oreskog ved planlagt kraftstasjon som vil bli noe berørtav veibygging og utløpskanal. Det er også tre verdifulle fiskearter ivassdraget; sjøørret, laks og ål. Disse går alle opp til planlagt kraftstasjon.Ved kraftstasjonen er det et eldre kvernhus av kulturhistorisk verdi. Utbyggingvil påvirke alle disse verdiene negativt, skriver Småkraft AS ikonsesjonssøknaden.

Søknaden er nå ute på høring, og fristen for å komme medinnspill er 30. april.