For noen påska den tida av året de for alvor begynner å ta fritidsboligen i bruk. - Sørg for å ta med batteri til røykvarsleren når skal du på hytta, tipser brannsjef Johan Uthus i Fosen brann- og redningstjeneste.

Lovverket

Lovverket slår fast at røykvarsler og slokkeutstyr er påbudt i hytter og fritidsboliger på lik linje med vanlige bolighus. Likevel er det en del hytteeiere som tillater seg en annen standard i fritidsboligen en der de bor resten av året.  En undersøkelse fra 2011 viste at så mange som åtte prosent av hytteeiere ikke hadde røykvarsler på hytta. Nærmere hver tredje hytteeier, 29 prosent, hadde ikke byttet røykvarslerbatteri i løpet av det siste året. Om ikke folk har tatt skjeen i den andre handa, betyr det 150 000 hytter her i landet fremdeles mangler fungerende røykvarsler.

Tenk gjennom

Mange fritidsboliger ligger i uveisomme områder, mangler fasttelefon og kanskje også mobildekning. Flere av de 25 dødsfallene de siste ti åra skyldtes branner i hytter og fritidsboliger. Årlig rykker brannvesenet ut til mellom 100 og 150 hyttebranner. En fungerende brannvarsler kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. De som jobber med brannvern er også oppmerksomme på at folk har andre kilder til brann og eksplosjonsfare i fritidsboligen enn de har i helårsboligen.

Kontroll

Sentralt i mange hyttekjøkken står gasskomfyren eller gassbrenneren. Dette er utstyr som jevnlig må rengjøres og kontrolleres. Lekkasjer fra overganger, regulator eller slanger er en kilde til alvorlige uhell. Gasslanger er laget av materiale som  og blir tørt og morkner. Byttes slanger annet hvert år, er sjansen for lekkasjer mindre. Tetthetskontroll utføres ved å bøye den for å se etter sprekker. En kan også bruke samme metode som ved sjekk av sykkelslangen. Spray på såpevann og se etter bobler.

Gassvett

Reserveflasker til gassgrill, primus og annet blir stundom oppbevart i kjelleren. Dette er en praksis brannvernsfolk på det sterkeste advarer mot. Gassene butan og propan som brukes til husholdninger og fritidsbruk er tyngre enn luft. Ved lekkasjer vil de legge seg langs kjellergulvet. Her kan den bli liggende lenge helt til noe eller noen antenner den. Gassen fra en boks av den sorten som folk pleier å ha med seg i ryggsekken, er nok til å lette et gjennomsnitts husbankhus fra grunnmuren!

Rett lagring

Store gassflasker kan med fordel oppbevares i utvendige skap. Ved innendørs lagring , skal gassflaska oppbevares stående, på et stabilt underlag og eventuelt i et skap med god lufting. To flasker på 11 kilo er det meste en får ha i en boenhet. Hvis gassen oppbevares ute, skal flaskene stå stabilt i et godt ventilert skap eller rom som er laget av materialer som ikke er brennbare. Det skal være god avstand til antennelseskilder, og flaskene må ikke utsettes for varmepåvirkning.

Sjekklista for brannsikkerhet på hytta

- Hytta skal ha røykvarsler og brannslokkingsutstyr

- Sjekk at røykvarsleren fungerer - og at den kan høres på alle soverom med lukkede dører

- Kontroller at brannslange og /eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig

- Sørg for frie rømningsveier

- Ha alltid tilsyn med levende lys og flyttbare elektriske ovner

- Ved bruk av gass - følg gassvettreglene