Nettsiden sysla.no melder i dag at Bergen Group Fosen på Kvithylla i Rissa vil si opp 50 ansatte, og at 100 arbeidstakere vil bli permittert. Dette skjer bare noen dager etter at skipsverftet fikk en gladmelding om at Noryards Fosen, det nye selskapet som tar over verftet om tre uker, har fått sin første kontrakt.

- Permitteringene vil skje utover våren. I løpet av de to neste månedene vil vi kunne permittere i alle fall over 100 personer. Antall oppsigelser vil kunne passere 50 sånn som det ser ut i dag. Vi må erkjenne at dagens permitteringsregler er noe mer tungvint enn tidligere. Det gjør det i større grad enn før nødvendig å vurdere oppsigelser når vi går inn i perioder med midlertidig lav aktivitet. En del av oppsigelsene er et resultat av at dagens permitteringsregler dessverre ikke er tilpasset de svingninger norske verft har med ordrebøkene, sier konserndirektør Øyvind Risnes i Bergen Group til sysla.no.

Tiilitsvalgt Øyvind Kimo sier til sysla.no at han har forståelse for at det blir permitteringer.

- De kan ikke ha folk gående uten noe å gjøre. Det blir tre måneders pause fra vi leverer bygget vi har, til neste kommer. Folk har blitt mer positive enn de var før vi fikk vite om kontrakten. Da så det ikke så lyst ut.

I forhold til det at 50 ansatte skal sies opp, sier Kimo at det er dumt at loven er endret.

- Hos oss svinger det ofte, og det er synd at man må si opp folk på grunn at de ikke får gå så lenge permittert.

Nytt skip i 3. kvartal

Bergen Group sendte 10. april ut en pressemelding om at NorYards AS har tegnet kontrakt med NFDS Offshore 2 AS om utrustning og ferdigstillelse av et  ankerhåndteringsfartøy (AHTS). Kontrakten handler om et supplyskip med navnet Boa Jarl, søsterskipet til Boa Bison. Ole T. Bjørnevik fra Åfjord står bak selskapene Nordenfjeldske Dampskibsselskab AS og datterselskapet NFDS Offshore 2 AS.

Arbeidet skal gjennomføres ved NorYards Fosen , og betyr utrustningsaktivitet ved verftet fra 3. kvartal i år og frem til levering i 2. kvartal 2015. Kontraktsverdien er på i overkant av NOK 650 millioner.

-Dette er en viktig milepæl for NorYards. Kontrakten er den første som NorYards har sikret seg etter at det nye internasjonale eierskapet kom på plass, sier konsernsjef Johannes D. Neteland i Noryards AS. NorYards AS, består av NorYards BMV og NorYards Fosen.

Disse to norske verftene har frem til nå utgjort skipsbyggingsdivisjonen i Bergen Group. Nå overføres disse til NorYards og får det internasjonale selskapet Calexco S.a.r.l. som ny hovedeier. Oligarken og mangemilliardæren Kostjantin Zjevago eier selskapet.

Kontrakten er betinget at av at avtalen mellom Bergen Group ASA og Calexco S.a.r.l sluttføres som planlagt. Det forventes at endelig gjennomføring av denne transaksjonen skjer i løpet av april måned.

Skroget til det nye ankerhåndteringsfartøyet skal ferdigstilles ved Nantong Mingde Heavy Industries i Kina til sommeren, og forventes å ankomme Fosen i løpet av september måned. Levering av ferdig skip er satt til 2. kvartal 2015.