To ganger har den kommunale kloakkledningen i huset til Henry Winsjansen er tilknyttet i Ratvikåsen i Vanvikan gått tett. Det har resultert i at kloakk har kommet opp igjennom sluket på baderomsgolvet. Siste gang det skjedde ble det så ille at Winsjansen og kona måtte flytte ut av huset. Nå er håndverkere i gang med å skifte golv og vegger som ble ødelagt av kloakk.

Ordnet opp selv

- Vi flyttet fra Trondheim til Vanvikan 1. mai i fjor, og året som har gått har vært et år med kloakklukt over boligfeltet stort sett hver uke, spesielt om sommeren, forteller Winsjansen. I november i fjor oppdaget han kloakk på badegolvet.

- Det var ikke mer enn at vi tørket det opp og vasket golvet.  Vi så at det strømmet kloakk opp fra en kumme i vegen like ved, og vi varslet kommunen som kom og spylte opp ledningene. Vi brydde oss ikke om å kontakte forsikringsselskapet om det som skjedde, sier Winsjansen.

Trådte i kloakk

Den 29. januar er en dato han og kona ikke vil glemme. Da ble bokstavelig talt hele huset oversvømmet av kloakk.

- Jeg la merke til at det rant ut så dårlig i vasken på kjøkkenbenken og trodde det var vasslåset som var tetnet. Jeg hentet stakeband og staket, men det var ikke noe galt å finne. Men så skulle jeg en tur på badet, og da trådte jeg meg bløt. Da var det kommet kloakk på golvet. Kloakken fortsatte å stige og den rant over dørstokken og ut i gangen, inn på boden, stua og kjøkkenet, forteller Winsjansen mens han inspiserer oppussingsarbeidet som pågår i huset i Vollaveien 1.

Men denne gangen kom det ikke kloakk opp fra kummen i vegen.

- I januar var det så kaldt at lokket var frosset fast og det var is øverst i kummen. Dermed fikk vi tilbakeslaget. Da kumlokket ble fjernet og det ble hakket hull på isen stod det en stråle på tre meter med kloakk opp i lufta, forteller Winsjansen. Nok en gang kom kommunens folk og spylte opp kloakkledningen.

Bodde i campingvogn

Etter 29. januar har familien ikke bodd i huset i Vollaveien.

- De seks først ukene bodde vi i ei leid campingvogn ute på gårdsplassen. Vi spurte kommunen om de hadde en leilighet i Vanvikan  vi kunne leie, men det hadde de ikke. Kona arbeider litt i hjemmesykepleien, og da sjefen hennes hørte hvordan vi hadde det tipset hun oss om en leilighet som stod tom på eldresenteret på Sjølyst. Nå bor vi der inntil vi kan flytte tilbake til huset vårt. Det håper vi kan skje uka etter påske, forteller Winsjansen. Han regner med at oppussingen etter kloakkoversvømmelsen vil koste et sted mellom 500 000 og 600 000 kroner.

- Alle golvene må skiftes, og på badet må veggene også byttes ut. Der har det vært gipsplater med flis, og kloakken har trukket opp i gipsen. Forsikringsselskapet må også dekke utgiftene vi har med å bo et annet sted enn i vårt eget hus, forklarer Winsjansen.- Byr meg i mot

I forrige uke rant det igjen over i en kloakkumme ikke langt fra huset til Winsjansen. På nytt måtte kommunens folk ut med spyleutstyret.

- Det må være et dårlig kloakkanlegg her i Vanvikan når det går tett så ofte. Etter det jeg forstår går kloakk fra den kommunale kloakkledningen urenset rett ut i sjøen. Det synes jeg er uforståelig. Etter det jeg ser på kommunens nettside ble det i 2010 bestemt at kommunen skal være en miljøfyrtårnkommune. Da må de først rydde opp i sine egne miljøsynder. Det byr meg i mot å betale kommunale avgifter når det er slik, sier en oppgitt huseier.

Utelukker feil på ledningsnettet

Odd Robert Solvåg er enhetsleder for teknikk, landbruk og miljø i Leksvik kommune. Han har ingen sikker forklaring på problemet Henry Winsjansen har opplevd med kloakken.

- Jeg utelukker at det er feil på ledningsnettet. Det er umulig for kommunen å uttale seg sikkert om hva Winsjansens problem skyldes. En mulighet kan være at noen lengre opp i boligfeltet har sluppet ting i do som ikke skal slippes der, for eksempel ei vaskefille. Da kan det skje at kloakkledningen går tett, forklarer Solvåg. Hovedrøret gjennom boligfeltet har en diameter på 160 millimeter og ble lagt i 1988.

Når det gjelder kloakklukta som huseierne i boligfeltet er plaget med, har Solevåg en sannsynlig forklaring på den.

- Enkelte av dem som bygde i boligfeltet koblet taknedløpet på kloakkledningen. Da kan det forekomme at det kommer kloakklukt opp gjennom taknedløpet. Når vi oppdager at noen har feilkoblet ber vi dem koble om. Det er en kostnad huseieren selv må ta, sier Solvåg.

NTE skadet ledningen

Den siste kloakkoversvømmelsen forrige uke  mener Solvåg NTE må ta på sin kappe.

- NTE har lagt ned høgspent og fiber i området nå i vinter. Da har de sannsynligvis kommet borti kloakkledningen og skadet den. Dette blir en reklamasjonssak mot NTE. Denne oversvømmelsen har ikke noe med Winsjansens sak å gjøre, sier Solvåg.

Han er ikke enig i Winsjansens påstand om at kloakken i Vanvikan går urenset i sjøen.