I gamle dager var skjell en type føde en fosning med respekt for seg sjøl ikke ville finne på å røre. Mens folkeslag sør for oss inntok skjell med stor appetitt, var bruken av dette næringsmiddelet forbeholdt fiskere. De spiste det ikke, men samlet skjell i store mengder til bruk som agn. På Sandholman utafor Uthaug ser en ennå hauger med skjell der fiskerne rensket ut innmaten for å salte den ned. Først de siste tiåra har skjell blitt noe kystbeboere vil befatte seg med.

Skjellsanking

Fosen

De stedene som folk fra Fosen bør merke seg i Sør-Trøndelag er Valen ved Fillan på Hitra, Sivertsvika i Rissa, og Askerholmen i Åfjord. Ifølge blåskjellvarselet på Matportalen skal det på disse plassene være trygt fram til og med langfredag. Det kan for øvrig være grunn til å merke seg at i Blikengfjorden og Bekkavika utafor Namsos er det gått ut varsel om å ikke spise skjell.

Er det blåskjellvarsel der du er? Sjekk her.

Bål i fjæra er noe som hører årstida til. På bålet kan du steike skjell du finner i fjæra, men sjekk helst blåskjellvarselet først.