I gamle dager var skjell en type føde en fosning med respekt for seg sjøl ikke ville finne på å røre. Mens folkeslag sør for oss inntok skjell med stor appetitt, var bruken av dette næringsmiddelet forbeholdt fiskere. De spiste det ikke, men samlet skjell i store mengder til bruk som agn. På Sandholman utafor Uthaug ser en ennå hauger med skjell der fiskerne rensket ut innmaten for å salte den ned. Først de siste tiåra har skjell blitt noe kystbeboere vil befatte seg med.
Skjellsanking
Brutal død grunnet skjødesløshet
Fosen
De stedene som folk fra Fosen bør merke seg i Sør-Trøndelag er Valen ved Fillan på Hitra, Sivertsvika i Rissa, og Askerholmen i Åfjord. Ifølge blåskjellvarselet på Matportalen skal det på disse plassene være trygt fram til og med langfredag. Det kan for øvrig være grunn til å merke seg at i Blikengfjorden og Bekkavika utafor Namsos er det gått ut varsel om å ikke spise skjell.
Er det blåskjellvarsel der du er? Sjekk her.