Bufetat Midt-Norge kjører for tida en informasjonskampanje for å informere om behovet for fosterheimer. Alle barn har rett til en trygg oppvekst. Man trenger 200 nye fosterheimer i år.

Hilde Brandal sier de retter kampanjen sin spesielt mot ansatte i helsevesenet eller skolevesenet. Det er en strategi som følges i alle de fem regionene til Bufetat i landet.

Langsiktig

For Bufetat handler det både om å få nok fosterheimsplasser. En god fosterheim skal fylle behov som en tar for gitt i en annen heim. Barna skal ha noen som sier god natt til dem hver kveld, kjører til og fra trening eller hjelper til med lekser. En god start på livet er noe som får følger for et individ livet ut. Kravene som stilles til en fosterheim er at den skal ha en bolig og en økonomi som er i orden. Ikke minst må de ha et stort hjerte.

– Vi er ikke ute etter perfekte folk, sier Brandal.

Hvorfor

Fosterbarn er folk som trenger et trygt fotfeste for en kortere eller lengre periode i livet. Rådgiverne framhever at et viktig incitament for å bli fosterforeldre er at det er veldig givende. – Mange fosterforeldre sier at det kan være ganske tøft, men samtidig er det givende å se resultater. De beste forholdene for fosterbarn å vokse opp i er familielignende forhold. Det er aldri for seint å hjelpe noen på rett veg. Fosterheimsomsorg er et samfunnsoppdrag, forklarer Brandal.–Ser vi at barn og unge trenger omsorg, da må vi trø til, sier Trude Vatn.

– Et fantastisk givende oppdrag

– Det er et givende arbeid å være fosterforeldre, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt.

Ørlandsordføreren og kona Anete har i flere år vært fosterforeldre, og de støtter helhjertet opp om arbeidet om å skaffe flere fosterfamilier. Imidlertid er de klare på at ting ikke går av seg sjøl.

Prosessen

Anete Grøntvedt sier hun anbefaler folk å tenke nøye gjennom hva det innebærer for familien å ta inn et eller flere fosterbarn. Det holder ikke å tenke at vi vil hjelpe noen. Da kan vi like godt gi en slump penger. Det blir noe helt annet enn å være Plan-fadder. Beslutninga om å bli fosterforeldre berører hele livet ditt. Du må gi avkall på noe og du må ha fokus på oppgaven hele tida. De voksne kommer i andre rekke, sier Grøntvedt. – Har du fosterbarn, kan du ikke bare plassere hos nær familie hvis du skal reise brt ei helg, sier Grøntvedt. Hun understreker at det er stores forskjeller på ungene etter hvor gamle de er og etter hvilken bakgrunn de har.

Pridekurs

Anete anbefaler de som kan se seg som vordende fosterforeldre å ta et såkalt pridekurs. Til å begynne med syntes hun det var litt i overkant å ta et eget kurs, men etter å ha vært på det sjøl anbefaler hun det på det varmeste. En sak de fikk lære på kurset var at uforutsette ting skjer hele tida. Det viktigste er virkninga beslutninga om å bli fosterheim har på hele familien. Du kan ikke snu deg bort når ting skjer.

Daglige rutiner