Siste år ble det ferdigstilt vel 18,000 kvadratmeter med driftsbygninger i landbruket i Sør-Trøndelag. En må tilbake til 2008 for å finne tilsvarende høyt tall.

Det er Fylkesmannen i Sør-Trøndelag som melder om dette.

Størst areal av nye driftsbygninger i 2013 hadde en Hemne etterfulgt av Orkdal , Trondheim og Rissa. Driftsbygninger som hus til dyr, lager, siloer og tørker utgjorde størstedelen av den nye bygningsmassen.

Nybyggingen av driftsbygninger varierer en del fra år til år i kommunene. For å gi et mer nyansert bilde over utviklingen i hele fylket kan en sammenlikne lengre perioder enn et år i gangen. I femårsperioden fra 2009 til 2013 hadde Melhus størst areal med nybygde driftsbygninger etterfulgt av Meldal, Orkdal og Trondheim.

Driftsbygninger i landbruket eller betegnelsen som Statistisk Sentralbyrå bruker, landbruksbygg, deles inn i fem ulike grupper. Første gruppe er hus for dyr, ulike lager, siloer og tørker. Neste gruppe er skogs- og utmarkskoie, gamme. Videre har en ei gruppe for seter, sel, rorbu og liknende En har også en gruppering for veksthus og en for andre driftsbygninger, i denne siste gruppen inngår redskapsbu, garasje og liknende.

Omtrent tre fjerdedeler av alle nye driftsbygninger i Sør-Trøndelag er kategorisert som hus for dyr og ulike lager, siloer og tørker. Omfanget av hus for maskiner, redskap og liknende har også et betydelig ferdigstilt areal.

Det er bygd få nye veksthus, skogshusvære og seterhus i Sør-Trøndelag de siste ti åra. Trondheim har størst areal for veksthus, Holtålen, Midtre Gauldal og Oppdal størst areal for seterhus, mens Orkdal og Røros har det største arealet med nye skogshusvære.