Nå skal flaggermusene i Ørland få nytt tak over hodet. Eller beina, om de henger opp ned. Det er takket være en gjeng gutter ved Ørland Ungdomsskole, som i vinter har produsert flere flaggermuskasser på oppdrag fra Ørland Våtmarkssenter.

-Vi har lært mye også om flaggermus samtidig som vi har snekret disse husene for flaggermus, forteller guttene med entusiasme.

Fredag fikk de god og kyndig hjelp til å henge opp de første menneskeskapte flaggermusboligene i Ørland. En av de flotte kassene henger høyt oppe på veggen på Kulturbruket ved Austrått. Svartmalt og med en flott flaggermus som pryder fronten på kassen så skal ingen være i tvil om hvem som skal bo her.

-Men hvorfor har dere malt kassene svarte?

-Flaggermusa er et pattedyr som liker varme, og når kassene er malt svart så varmes de bedre opp av sollyset, forklarer guttene. Nå er den store spenningen knyttet til om det er flaggermuskolonier som vil flytte inn boligene guttene har lagt mye flid i å lage?

Amatorzoolog Per Inge Værnesbranden fra Stjørdal, som har en spesiell interesse for flaggermus, hadde tatt turen i ens ærend for å bistå med utplasseringen av kassene. Han kunne fortelle guttene at det finnes i alt fem ulike arter flaggermus i Trøndelag. Og med en porsjon tålmodighet tror Værnesbranden det er gode sjanser for at de flygende pattedyra vil finne veien til husene guttene har produsert  nøyaktig etter arbeidstegningene.