Den 2. mars fant reineier Leif Arne Jåma fra Verran en død reinskalv ved Laugen i Bjugn. Laugen ligger i grenseområdet mellom Rissa, Åfjord og Bjugn. Jåma mistenkte at den om lag 50 kilo tunge reinskalven var tatt av rovdyr, og han kontaktet derfor umiddelbart SNO for om mulig å få dokumentert at kalven var rovdyrdrept. Jåma mener kalven ble drept under ett døgn før han fant den.

Punkterte lunger

SNOs oppsynsmann kom til stedet, og resultatet av undersøkelser han gjorde har bekreftet at reinskalven ble drept av kongeørn.

- Når vi finner bloduttredelser med sår er det tegn på en mekanisk skade mens dyret var i live. Kongeørna bruker bakkloa og pekefingerkloa når den dreper dyr. Enten setter den ei klo i skallen eller i kroppen i området ved lungene. Denne kalven hadde fått dødsstøtet med ei punktering i lungene. Spor på stedet viste at den hadde holdt på ei stund før den hadde greid å drepe kalven, forteller Jåma.

Skal det være mulig å dokumentere at dødsårsaken skyldes rovdyr er det av stor betydning at det drepte dyret blir funnet så snart som mulig etter at det er drept. Det tar ikke lang tid før åtseleterne har tilintetgjort det meste av dyret, selv når det dreier seg om en reinskalv på 50 kilo.Tar også sau

- Når det er bevist at ørna tar rein og vi ser hvor fort et kadaver forsvinner, viser det hvor vanskelig det er å dokumentere rovdyrtap. Et lam som blir tatt vil da være borte etter bare noen timer. Det betyr at vi må finne dyret nesten med en gang etter at det er blitt drept skal vi greie å dokumentere dødsårsaken, sier sauebonde Eivind Myklebust.

Sammen med andre saueeiere har han ført en lang kamp for å få offentlige myndigheter til å ta problematikken rundt kongeørn på alvor.

Bare skinn og bein

I alt beiter om lag 1800 rein fra seks reineiere i Fosen-fjellene. Ifølge reineier Leif Arne Jåma er gaupa det rovdyret som utgjør den største trusselen mot reinen på Fosen. Jåma fotograferte den døde reinskalven den dagen den ble funnet. To dager seinere var han tilbake og tok et nytt bilde, og da var nesten hele dyret forsvunnet.

- Samme dag ble det funnet en annen død kalv 500 meter unna den som det er dokumentert at kongeørna har tatt. Denne kalven var det bare litt skinn og noen bein igjen av. Å dokumentere dødsårsak der, er umulig, sier Jåma.

To dager etter funnet var det bare litt skinn og noen beinrester igjen av kadaveret. Foto: Leif Arne Jåma