Ingen gauper er felt i Fosen siden kvotejakta tok til 1. februar, hvor fem gauper i teorien kan felles.

Rovviltkontakt Edmar Bakøy sier det nå er særdeles vanskelig å jakte på gaupe.

Nesten umulig

– Uten snø å spore på er det nesten umulig. Man kan være heldig å komme på gaupe hvis man klarer å finne byttedyr. Noen mente å ha kommet over det i Bjugn nylig, men det ble avdekket ingen sikre tegn på at gaupe hadde stått bak.

– Hva med å bruke jakthund?

– Det finnes spesialtrente hunder for å spore gaupe, men kjenner ikke til at noen har det i Fosen. Selv da er man avhengig av å avgrense et konkret gaupeområde.

Fem gauper realistisk

Man klarte ikke å fylle fjorårets jaktkvote i Fosen på ti dyr, men Bakøy tror at årets kan bli fylt.

–  Rundt fem gauper kan værerealistisk. Men da må man få sporsnø først, sier Edmar Bakøy.

Dette kan felles

Fosen tilhører Region 6 når det gjelder gaupejakta. Kvoten er på 5 dyr i Indre Namdalen (kvotejaktsområde 10 og 11) og 5 dyr på Fosenhalvøya (kvotejaktsområde 15), samt 1 dyr i kvotejaktsområde 3 (Oppdal og Rennebu). Hunndyrkvoten er satt til 4 dyr over ett år. Familiegrupper er ikke unntatt felling. Det er ikke gitt noen reservekvote og tildelte dyr kan ikke flyttes fra et kvotejaktsområde til et annet.

Det er inngått en samarbeidsavtale mellom rovviltregionene 6 og 7 (Nordland) som medfører at fastlandsdelen av Leka og Nærøy kommune nord for Foldafjorden omfattes av kvotevedtaket for Nordland. Kvotejakta på gaupe i dette området administreres derfor av Fylkesmannen i Nordland.

Kvotejakt på gaupe i 2014 foregår i perioden 1. februar til og med 31. mars, men stanses tidligere ved fylt kvote.

Denne hanngaupa ble felt ved Munken i Leksvik i 2011. Arkivfoto: Trond Moksnes