Det var under en gudstjeneste i Bjugn kirke nylig at ikke bare ett, men to dåpsbarn ble forvist av presten, med beskjed om å forlate kirken. Bedt om å forlate kirkerommetDet startet med at det ene dåpsbarnet, Thomas Jakob, begynte å bli urolig og gråt. Han ble tatt med bak i kirken av gudmor, som forsøkte å trøste. Da det ikke hjalp, gikk mor Renate Lindbak for å roe sønnen sin.

– Jeg fikk ikke sjansen til å roe ham, før presten stoppet opp midt i prekenen og ba oss om å gå ut, forteller Renate. Hun fikk ikke helt med seg hva presten hadde sagt, før gudmor gjorde henne oppmerksom på at presten hadde bedt dem om å forlate kirkerommet.

– Det føltes som å bli sendt til rektor for dårlig adferd, forteller Lindbak oppgitt.

- Flaut og ubehagelig

Sammen med barnets far gikk hun til sakristiet for å roe dåpsbarnet sitt. Inne i kirken satt Ann Iren Hammertrø med lille Odin Andre, som også var blitt tatt inn i menigheten samme dag, og kviet seg for at også han skulle bli for høylydt.

Ironisk nok hadde storesøster på 10 år akkurat lest et kjent vers om Jesus disipler som jagde bort de små barna, da også lillebror begynte å teste ut stemmebåndene.

– Også da kom samme beskjed, vi skulle også bare gå ut, sier Hammertrø.

Inne i kirken satt lettere sjokkerte familiemedlemmer og slektninger som hadde reist hjemmefra tidlig samme dag for å overvære seremonien i kirken.

– Det var flaut, og ubehagelig ovenfor gjestene. Vi gikk inn i kirken igjen når Thomas hadde roet seg, men det var ikke spesielt hyggelig. Jeg satt på nåler resten av tiden, forteller Lindbak.

- Gruet oss til bildene etterpå

De to mødrene legger til at de i forkant av dåpen hadde hatt en hyggelig dåpssamtale med presten som egentlig skulle holdt gudstjenesten denne dagen, der de blant annet hadde snakket litt om amming i kirka og hva de skulle gjøre dersom barna ble veldig urolige.

– Under dåpssamtalen fikk vi beskjed om at dersom barna ble urolige skulle vi bare gå bak i kirka og forsøke å roe dem, men vi skulle helst ikke forlate kirka under prekenen, forteller Ann Iren.

Ann Iren valgte å bli sittende i sakristiet til gudstjenesten var over.

– Det var ikke spesielt gøy å skulle ta bilder i kirka sammen med presten etterpå, sier hun.Sa ikke et ord

Hun får støtte av Lindbak, som mener at presten godt kunne grepet an situasjonen på en annen måte. I følge de to mødrene var det ikke mange utenom dåpsfølget i kirken den dagen, og kirken hadde også et velfungerende høyttaleranlegg slik at prestens preken godt kunne høres godt til tross for barnegråten.

– Jeg ba presten om unnskyldning for at vi forstyrret under prekenen. Presten stod bare der uten å si et ord og virket totalt uinteressert, forteller Lindbak.

Etter gudstjenesten fikk imidlertid begge familiene en unnskyldning fra en annen av kirkens representanter, som beklaget hendelsen og sa at noe slikt ikke skal forekomme.

Begge mødrene er klare på at de ikke ønsker å henge ut enkeltpersoner, men at de ønsker å fortelle sin historie slik at andre kan slippe å bli utsatt for det samme. - Det ble jo naturlig nok et tema på sammenkomsten etter kirken, og det satte en tydelig demper på stemningen, forteller Renate.- Alle skal være velkommen i kirkaFosna-Folket har vært i kontakt med prost Brita Hardeberg i Fosen prosti, som forteller at hun er oppmerksom på hendelsen under dåpsdagen.– Jeg er klar over hendelsen, slikt skal ikke forekomme. Vi ønsker at alle skal føle seg velkommen i kirken. Barnegråt er veldig alminnelig, og det er ikke vårt ønske at prester skal gi beskjeder fra prekestolen.

Brita forteller også at den aktuelle presten har sendt et brev til begge familiene for å beklage hendelsen.

Odin Andre på dåpsdagen.
Thomas Jakob på dåpsdagen.
Prost i fosen prosti, Brita Hardeberg.