Det er et skremmende bilde av et nytt miljø i Fosen som politiet nå tegner. Både de unge bilførerne og jentene bruker aktivt sosiale medier, særlig basert på mobiltelefonen, i forbindelse med det som skjer. Kontakter opprettes, avtaler gjøres, og sist men ikke minst så skapes det en form for gruppepress gjennom de sosiale medier som brukes.

Utnytter situasjonen

– Premien for jentene synes å være å få sitte på bil, mens guttene utnytter situasjonen, sier lensmann Rune Halvorsen ved Ørland/Bjugn lensmannskontor. Fra nyttår blir han lensmann i det nye Fosen lensmannsdistrikt, som i tillegg til Ørland og Bjugn også favner Rissa og Åfjord.

Strenge strafferammer

Politioverbetjent Roy Inge Aas er etterforskningsleder for de mange sakene som er rullet opp i løpet av kort tid. Både han og Halvorsen understreker med alle tydelighet at ansvaret i disse sakene helt og fullt ligger hos de unge mennene som i alder er rundt 20 år gamle. Noen litt eldre, noen litt yngre. De minner også om strafferammene i slike sedelighetssaker. Ved samleie med en person som er 14 år eller yngre er minimumsstraffen ett års fengsel. Øvre strafferamme for voldtekt er lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Delvis tilståelse

Aas sier at man nå er i sluttfasen av etterforskningen av sakene, og han sier også at det foreligger delvis tilståelse i flere av sakene. Man har også et klart bilde av at det har utviklet seg et miljø som knytter sakene sammen. I forbindelse med etterforskningen har man tatt beslag i et stort antall mobiltelefoner som til sammen inneholder enorme mengder med meldinger og fotografier. Bare på en av disse telefonene var det lagret over 19.000 bilder man måtte gå gjennom.

Roser barnevernet

Etterforskningsleder Roy Inge Aas har hatt med seg flere tjenestemenn i en egen gruppe i den omfattende etterforskningen i høst.

Både Aas og Halvorsen roser Fosen barneverntjeneste for å ha samarbeidet godt med politiet i disse sakene.

– Barnevernet har vært raskt på banen, og om nødvendig satt inn tiltak. Vi har en god løpende kommunikasjon med barnevernet, sier Halvorsen og Aas.

Krevende etterforskning

For politiet har det store antall saker vært ressurskrevende. De unge jentene har vært til avhør ved «Barnehuset» i Trondheim. Disse avhørene, som videofilmes, foretas av polititjenestemenn med spesialutdannelse hvor også politijurist og dommer er til stede. I tillegg er gjerne bistandsadvokat og forsvarsadvokat også til stede under avhørene. Logistikken alene i forbindelse med disse avhørene har vært en utfordring for politiet i Fosen.

Ulike reaksjoner

– Hvordan har foreldre og foresatte til jentene reagert når de har blitt kontaktet?

– Det har vært varierende reaksjoner, fra de som har vært takknemlig for å ha fått kjennskap til dette til de som reagerer med likegyldighet, sier Aas.

Lensmann Halvorsen sier at man i disse sakene dessverre sitter igjen med et klart inntrykk av at det blant ungdommene er en utbredt holdning at «gruppas justis er viktigere enn foreldrenes verdier». I flere tilfeller har de unge jentene regelrett stukket av hjemmefra for å oppsøke situasjoner der de har blitt utnyttet av unge menn.

Mobilapper

Mens Facebook for mange er synonymt med sosiale medier, så opplyser politiet at man i denne saken har avdekket at det er andre sosiale medier som har vært de viktigste. Dette er gjerne såkalte «apper» som lastes ned på mobiltelefonene. Halvorsen og Aas nevner Snapchat, Kik og Ask som mye brukte tjenester.

Mobilfoto

Snapchat er en tjeneste der man kan sende foto eller en kort videosnutt til en mottaker. Etter en kort stund skal fotografiet eller videoen forsvinne fra skjermen hos mottaker.

– Men så lastes det ned andre applikasjoner som gjør at mottaker får lagret meldingen eller bildet, sier lensmann Halvorsen. Han forteller også at man i etterforskingen av disse sakene har funnet mange tilfeller der de unge jentene har mottatt bilder av erigerte kjønnsorgan fra mennene. På de ulike nettstedene er det også opprettet lukkede grupper som både jenter og menn har brukt til å kommunisere.

«Solgt» venner

Begge de erfarne tjenestemennene tegner et trist bilde av sakskomplekset. I den tiden dette miljøet har vært i virksomhet har det også blant de unge jentene utviklet seg en form for rangordning.

– Vi snakker om tilfeller der jenter på 14 år regelrett har «solgt» sine venner, forklarer Halvorsen. Han mener mange av jentene som har blitt utnyttet har opplevd et voldsomt press fra de øvrige involverte.

Adgang eller inndragelse

Med juleferien for døra vil politiet rette en henstilling til både publikum og foreldre om å følge med de unge.

– Har du en 13-14-åring i huset bør du som forelder eller foresatt sørge for å ha tilgang til vedkommendes telefon. Apper er et kjempenyttig verktøy om de brukes på riktig måte, sier lensmann Rune Halvorsen. Og legger til at dersom ungdommen i huset ikke vil oppgi nødvendige passord til de ulike tjenestene på mobiltelefonen så er hans råd å inndra denne til tilgang til tjenestene er oppnådd!