Det kommer fram i en opinionsundersøkelse Norfakta har utført for Fosna-Folket. Målingen ble foretatt onsdag denne uka.

I Bjugn svarer hele 85 prosent at de er for en folkeavstemning om saken, mens 83 prosent av de spurte i Ørland gir samme svar. Kun 6 prosent av bjugningene er negative til å si sin mening gjennom et lokalt valg, mens 10 prosent i Ørland ikke ønsker en folkeavstemning.

Ingen tvil i FrP

I den samme målingen kommer det fram at flertallet for at det skal avholdes en rådgivende folkeavstemning er solid hos velgerne i de største partiene. Av FrP-velgerne i Bjugn sier hele 93 prosent at det bør stemmes over saken. Hakk i hel i Bjugn ligger Senterpartiets og varaordførerens støttespillere, der 92 prosent mener innbyggerne må få gå til valgurnene. For Høyre er tallet 89 prosent, mens det blant ordfører Arnfinn Astads velgere er 83 prosent som er for en folkeavstemning.

Stabilt i Ørland

Ser vi på partibarometeret i Ørland så er det Arbeiderpartiets velgere som ivrer mest for å få gjennomført en folkeavstemning. 90 prosent av varaordfører Knut Rings velgere er positive, mens kun fem prosent sier nei. Også ordfører Hallgeir Grøntvedt har massiv støtte blant egne velgere for en folkeavstemning, 86 prosent av Sp-velgerne i svarer ja. Blant Høyre og FrP-velgere i Ørland er det dødt løp, i den forstand at 84 prosent av velgerne ønsker et lokalt rådgivende valg.

-Lav feilmargin

Norfakta har gjennomført 316 intervju i Ørland og 285 i Bjugn. Produksjonsleder Nils Olav Vassås i Norfakta opplyser at mulig feilmarginen i målingen, når svarene fordeler seg 50/50, er på 5,2 prosent. Med klar overvekt av ja eller nei-svar krymper feilmarginen.

– Dersom 95 prosent gir tilslutning til et svaralternativ er feilmarginen redusert til 1,6 prosent, sier Vassås. Det betyr at det i undersøkelsen Norfakta har gjennomført om en rådgivende folkeavstemning er snakk om relativt sett små mulige feilmarginer.

Fylkesrådmannens notat

Fra venstre: Hallgeir Grøntvedt, ordfører i Ørland, Arnfinn Astad, ordfører i Bjugn og fylkesrådmann Odd Inge Mjøen. Foto: Terje Dybvik