Edwards AFB, California, 31. oktober 2013 - Et F-35A avfyrte F-35 programmets første armerte søkende luft-til-luft missil over et militær testområde utenfor kysten av California 30. oktober.

Testpiloten fra U.S Air Force, kaptein Logan Lamping, avfyrte AIM-120 missilet, som er et radarsøkende missil, fra flyets interne våpenrommet en drone som befant seg i et militært testområde.

Testdata og observatører bekrefter at F-35 flyet identifiserte dronen med flyets sensorer og deretter avfyrte missilet mot dronen. Etter utskytningen fulgte missilet riktig bane, men før den traff dronen ble selvdestrueringsmekanismen utløst slik at dronen kan brukes til fremtidige tester.

– Denne vellykkede avfyringen er den første med et armert våpen og er en demonstrasjonen av den luft-til-luft-stridsevnen F-35 vil gi det amerikanske forsvaret og våre internasjonale partnere, sier Charlie Wagner, teamleder ved F-35 Joint Program Office.

– Testen er kulmineringen av mange års nøye planlegging av et team bestående av både myndigheter og private aktører. Dette er bare en test av flere for å sikre at operatørene mottar den stridsevnen de trenger for å utføre sine oppdrag og returnere trygt hjem, forteller han.AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) er et radarstyrt luft-til-luft missil og er det amerikanske militærets standard luft-til-luft missil for jagerfly.AIM-120 kan brukes til dag-og-natt-operasjoner, i all slags vær, og er rakettmotordrevet. F-35 sitt våpensystem gir missilet retning og oppdateringer fra flyet via en datalink for å veilede AMRAAM mot målet. Kontrollsystemet styrer missilets bane gjennom fire flyttbare halefinner og når målet er innen rekkevidde, aktiverer AMRAAM sin egen radar for å sikre riktig treffpunkt.

F-35A sin luft-til-luft våpentest skjedde dagen etter at en F-35B gjennomførte en vellykket luft-til-bakke våpentest ved Edwards Air Force Base den 29. oktober.