Norske Felleskjøp har redusert sin prognose med 32 000 tonnsiden i august.

​Norske Felleskjøp ermarkedsregulator i kornsektoren og gir derfor ut prognoser for tilgang ogforbruk av korn. Prognosen bygger på forventet kornareal og forventa avling prdekar.

Kornarealet går ned

Kornarealet er i de siste ti årene redusert med ca 40 000 dekari året. På grunn av den vanskelige våren er det regnet med en ekstra reduksjoni kornareal som blir treska i år. På bakgrunn i vurderinger fra NorskLandbruksrådgiving og av såkornsomsetninga er arealnedgangen satt til 80 000dekar i år. Nye arealtall fra Statens landbruksforvaltning gir ikke grunnlagfor å endre denne prognosen. Det norske kornarealet har ikke vært mindre siden1973, det vil si før opptrappingsvedtaket i 1975.

Vanskelig vår ga dårlig avling

Norsk Landbruksrådgiving har gitt lokale avlingsprognoser. Seinvår med langvarig tele og mye nedbør førte til utsatt såing. I tillegg harnegative faktorer knyttet til jordart, manglende grøfting og tett jord gittstor variasjon i avlinger. Det meldes generelt om dårlige byggavlinger både fraRomerike, Hedmark og Nord-Trøndelag. Havre og hvete har klart seg bedre.

12 prosent lavere

Den totale tilgangen til korn for mat og fôr er forventet å bli913 000 tonn korn inkludert oljefrø og erter. Det er 12% lavere enn fjoråret,18% lavere enn gjennomsnittet de siste fem årene og den laveste siden 1976.Siden da er det to år som har hatt nesten like dårlig avling. I 1992 og 1994ble veksten stoppet av forsommertørke. Og de siste fem årene ble har fuktig væri vekstsesongen hindret bøndene fra å ta ut avlingspotensialet som bedrekornsorter gir.

God kvalitet

Kvaliteten på årets korn er bedre enn de siste årene.Henholdsvis 85 og 95 prosent av hvete og rug har matkvalitet og kan brukes ibaking. Havren har også god kvalitet etter varmt og tørt vær i juli, august ogseptember.

Forbruket er stabilt

Norske Felleskjøp bruker prognoser for produksjon av melk, kjøttog egg som grunnlag for prognoser for forbruk av kraftfôr. Forbruket avkraftfôr forventes økt med 2,8 prosent til totalt ca 2millioner tonn, mest pågrunn av en forventet økning i forbruket hos fjørfe på 12 prosent. For matkornser det ut til at nedgangen i forbruket av hvete kan ha stanset. Totalt ermatkornforbruket forventet å bli 336 000 tonn eller 66 kg pr nordmann.

Import av korn øker

Norske Felleskjøp gir på grunnlag av prognosene anbefalinger omimportkvoter til Statens landbruksforvaltning som vedtar og auksjonerer bortdisse kvotene. Det ble sist gjort i august og neste kvoteauksjon er 26.november. Behovet for import av korn til kraftfôr og mat øker tilsvarendereduksjonen i avling med 32 000 tonn.