Plast er et solid ogholdbart materiale laget på råolje eller gass. Sterke molekylbindinger gjørplasten slitesterk, slik at den kan brukes innen en rekke områder, men samtidigtar det lang tid før den brytes ned om den skulle havne i naturen. Derfor er detviktig at brukt plastemballasje sorteres og gjenvinnes.

- Det er begrensede mengder fossile ressurser på jorden. Istedet for å pumpe opp ny olje for å lage plastprodukter, er det viktig at vi,i den grad det er mulig, benytter oss av de ressursene som allerede er i omløp,sier administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine. Grønt PunktNorge AS drifter returordningen for plastemballasje for Plastretur AS.

Hvert år forbruker hver nordmann om lag 15 kiloplastemballasje.  Husholdningsplast som kildesorteresi norske hjem, sendes til sorteringsanlegg i Sverige og Tyskland hvor plastensorteres etter opptil syv forskjellige plasttyper. Den sorterte plasten selgesvidere til gjenvinnere og plastprodusenter. Der får norske sjampoflasker,potetgullposer og isbokser ny grunnform, etter at de vaskes, tørkes og smeltesom til plastgranulat, eller kvernes til «flakes». Plastgranulat er små «perler»som er grunnstoffet i produksjonen av plastprodukter.

Plastgranulat laget på resirkulert plastemballasje er laverei pris enn jomfruelig plast, og påvirkes ikke i samme grad av svingendeoljepriser. Derfor har gjenvunnet plast en økende anseelse i plastindustrien ogstort brukspotensiale innenfor mange områder.

Alt fra søplesekkertil motorsykler

Bruksområdene for gjenvunnet plast er mange og de blirstadig fler. Teknologien gjør at en stadig større andel av husholdningsplastenkan gjenvinnes. I dag blir plast fra norske husholdninger blant annet tilsøppelsekker, kabelplater, rør, plantepotter og kontormøbler.

- I dag produseres det en mengde produkter av bruktplastemballasje. Disse hadde ellers krevd råolje. Ved å gjenvinne en kiloplastemballasje sparer vi miljøet for 1,5 til 2,5 kilo CO. For atvi skal gjenvinne så mye som mulig, er det viktig at husholdningene leverer plastemballasjentom og ren inn i den kommunale returordningen, sier Røine.

Plastindustrien jobber kontinuerlig med å utvide den brukteplastens muligheter. Mens man tidligere har unngått å blande plasttyper iproduksjonen av nye produkter, har den italienske motorsykkelprodusentenPiaggio produsert scooterdeler fra såkalt blandet plast i produksjonen av sintrehjuls-scooter Piaggio MP3.  De sisteårene har dessuten en rekke produkter som barneleker, skateboards ogkjøkkenredskaper blitt produsert av utelukkende gjenvunnet plast.

Flakes av PP-plast.