Årets første høstmåned har allerede gitt flere tøffe møtermellom elg og bil.

– Elgjakta har startet flere steder i landet, og i høstmørket erdet ekstra viktig å være oppmerksom, sette ned farten og ta fareskiltene påalvor, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Over 2000 elgkollisjoner

Sammenstøt med dyr er noe av det bilistene frykter i trafikken.Ifølge Hjorteviltregisteret kolliderte bil og elg i alt 2257 ganger i 2012.1347 av disse elgene måtte bøte med livet. Sammenstøt mellom bil og rådyrskjedde 4502 ganger i fjor og 3997 rådyr ble drept. 1134 hjort var med ikollisjoner med bil hvor 902 hjort ble drept.

Tilsvarende tall for krasj mellom vilt og motorsykkel i fjor varsyv drepte elg i åtte sammenstøt, fire drepte rådyr i syv kollisjoner og todrepte hjort i tre sammenstøt.

- Elgen er det største hjortedyret og er derfor den verste åtreffe på for sjåføren. Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjørestor skade på både deg og bilen, sier Engebretsen.

- Husk at selv om man holder fartsgrensen, så er det ikke gittat man kjører aktsomt der det er elgfare, legger han til.

Morgen og kveld

Faren for å møte elg på veiene i Norge er stor hele året, menfaren er spesielt stor om høsten. Det er derfor viktig at vi som sjåfører erårvåkne.

- Elgen er oftere å se på og langs veiene særlig i grålysningenom morgenen og i skumringen på kvelden. Når du ser et fareskilt som viser storelgfare, er det like viktig å se på underskiltet. Der står det hvor langstrekning du skal være ekstra påpasselig, sier Engebretsen.