Dagens eldre representerer helt nye holdninger når detgjelder forbruk og økonomiske disponeringer. Nesten 50 prosent av de som er 67år eller eldre i dag sier at de ikke anser det som viktig å betale regningerved forfall. Et tall som er 20 prosentpoeng høyere enn for befolkningen totaltsett. Dette kommer frem i en landsrepresentativ undersøkelse inkassoselskapetConecto har utført i forbindelse med konferansen Connecting 2012 18.-19. april2012.

-Landets eldre, og kanskje spesielt de som er på vei inni pensjonstilværelsen i dag, har helt andre holdninger når det gjelder økonomienn vi har sett tidligere. I tillegg til å ha en avslappet holdning til åbetale regningene sine virker det heller ikke som målet om å være gjeldfri sompensjonist er like viktig lengre. Dette passer inn i et mønster om at nordmenner relativt ubekymret for fremtiden, sier Sverre Olav Helsem, administrerendedirektør i Conecto.

Mens de eldste blir sløvere når det gjelder regningerviser ungdommen motsatt tendens. I gruppen blant de som er mellom 18 og 25peker pilene motsatt vei og over 70 prosent oppgir å betale regninger vedforfall som viktig. Samme forskjell viser seg når det er snakk om gjeld. 44prosent av de over 67 mener det ikke er nødvendig å være gjeldfri som pensjonist,mens dette gjelder kun 27 prosent av de unge mellom 18 og 39 år.  Halvdelen av de unge synes det er viktig åvære gjeldfri som pensjonist.

I tillegg til å ikke være opptatt av å betale regninger itide samt å være gjeldfri som pensjonist er den eldste delen av befolkningenikke så opptatt av sparing heller. Hele 47 prosent av de fra 67 år og oppoverer synes ikke det er viktig å spare for å kunne betjene uforutsette utgifter.Blant de yngre svarer over 50 prosent det motsatte, at det er svært viktig medslik sparing.

-Bildet av nordmenn som sparsommelig og nøysom utfordres.De eldre prioriterer annerledes enn før og for mange handler det om å realisereverdiene man har jobbet hardt for hele livet. Disse holdningene kan være etuttrykk for at dagens eldre sitter på store verdier i form av bolig,boligprisveksten siste tiår har jo vært enormt, men også et uttrykk for atholdningene til gjeld generelt har endret seg i samfunnet i takt medvelstandsveksten, mener Helsem.

Men når det gjelder kreditt stiller det seg annerledes. Ilikhet med resten av befolkningen er også de eldre restriktive. Nestenhalvparten mener at å bruke kredittkort for å kjøpe varer når man ikke har rådtil det ikke er bra. Majoriteten i alle aldersgrupper synes det er viktig det åbetale kredittkortregninger ved forfall som svært viktig.

-Kredittkortgjeld er, sammen med annen usikretforbrukergjeld, den dyreste gjelden i markedet og derfor er det positivt atnordmenn har såpass restriktive holdninger på dette området, sier Helsem.