Bondesønnen fra Bjugn ble fluksens utnevnt til «bondevenn» dahan nylig møtte representanter fra bondelaget.

Samdrifta

På rundreisa si har politikeren fra Kristelig Folkeparti værtinnom ERA Samdrift på Ryggen i Ørland. Dit kom han sammen med partifellene KarlRædergård og Signhild Storlien Lund. Samdrifta til Reidar Hernes, Arne Hernesog Einar Løkra var budsjettert ut fra nøkterne beregninger. Mye egeninnsatsgikk med fra 31. august 2009 til de åpnet 13. september året etter. De har gåttmed overskudd fra første dag. Timebruken på bruket er om lag 5400 timer per årsamt en avløser i halv stilling. De har melkerobot, ei investering som Hernesbetaler seg. Arbeidsinnsatsen brukes heller til å følge opp krøttera enn til åmelke. Dessuten sparer den rygger og knær. Den gir velferd både for folk ogdyr, men innsparingene som sammenslåinga kommer ikke bare bøndene til gode. Noeav det tar staten inn i reduserte overføringer.

Presset

Hernes er en av dem som leier jord inne på flystasjonen.Stasjonen drar nytte av det fordi de slipper å velge mellom å la ubrukteområder bli villnis eller store plenarealer. Hernes tok for seg flere forholdrund landbruket, blant annet rekrutteringa. Fra å være en kommune med de yngstebøndene i landet på nittitallet, har en opplevd stor flykt fra husdyrnæringa.Det står korn på mange av åkrene. I tillegg er landbruksjorda under sterktpress for å bygges ut.

Håbrekke synes det siste er betenkelig. –Matvaresikkerhet erlike viktig som militær sikkerhet, sier stortingsrepresentanten.

Spørsmål til ministeren

Håbrekke vil gjerne vite hva landbruksministeren ogforsvarsministeren vil med landbruket på Ørlandet.

Defor har han stilt følgende spørsmål til dem:

Vil statsråden forsikre seg om at forsvaret i planlegging ogutbygging av kampflybasen på Ørland tar hensyn til jordvern, framtidigutvikling for landbruksnæringa på Ørlandet samt nasjonale landbrukspolitiskemål?

Begrunnelse

I stortingsmelding nr. 9 (2011-2012) Landbruks- og matpolitikkensettes det et mål om å øke norsk landbasert matproduksjon med 20 prosent deneste 20 årene. Stortinget har sluttet seg til dette. Det vises også tilnasjonale mål for reduksjon av nedbygging av matjord. I 2011 ble det bygget ned6600 dekar dyrka mark, noe som er høyere enn nasjonale målet.

Ørland er en kommune med en betydelig landbruksnæring og medgode naturgitte forhold for jordbruk. I forbindelse med kampflybasen vil detvære behov for økt areal til utbygging av infrastruktur på forsvarets område. Itillegg vil gårdsbruk bli berørt av støy. Utover dette er det også selvsagtspørsmål om kommunens fremtidige arealplaner i forbindelse med utbygging avboliger med mer på grunn av medfølgende befolkingsvekst. I sum skaper dettestore utfordringer og stor usikkerhet om framtida for mange bønder på Ørlandet.Denne usikkerheten dreier seg tilsammen om langt over tusen dekar og vil derforogså gjøre betydelige utslag i forhold de nevnte nasjonale landbrukspolitiskemålsetninger.

Det er imidlertid mange avklaringer som gjenstår som hver forseg og til sammen vil ha stor betydning for jordbruksareal ogutviklingsmuligheter for landbruksnæringa.

Det er derfor av stor betydning at Forsvaret legger vekt pådisse hensyn og tar hensyn til de nasjonale landbrukspolitiske målsetninger ihele prosessen.