Om du trener regelmessig som ungdom, får du bedre humør senere i livet, melder forskning.no.

En fersk NTNU-studie av psykologiske fordeler ved trening viser at fysisk aktivitet i ungdomsårene påvirker humøret også senere i livet.

Forskere har tidligere identifisert at fysisk aktivitet gir bedre humør kort tid etter treningsøkten, men NTNU-studien er den aller første som viser at trening har en langtidseffekt på humøret.

– Vi har sett på hvordan trening i ung alder påvirker lykkefølelsen og humøret vi får som voksne. Vi fant ut at treningen man gjør som voksen er en viktig faktor for humøret vårt. Men det kom også tydelig fram at de som trente da de var mellom 16 og 18 år, oftere oppga positivt humør som voksne, forteller stipendiat Martin Rasmussen ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Mer viktig enn penger

I studien kom klart fram at de som hadde vært fysisk aktive i ungdomsårene, var mest aktive som voksne. I tillegg kunne forskerne se en positiv langtidseffekt av treningen på humøret i voksen alder.

– Dette viser at trening er en av flere faktorer som påvirker humøret vårt. Treningen utgjør nok en liten prosentandel alene, men i lykkeforskning er selv små prosenter viktige.

– Tidligere forskning har vist at lottomillionærer ikke er lykkeligere et par år etter at gevinsten kom inn på konto, og derfor er det artig at vi faktisk fant en positiv langtidseffekt av trening i ungdomsårene, opplyser Rasmussen til forskning.no.