Scanbio Lysøysund AS  har fått tillatelse fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag til  å dumpe 250 tonn avfall av beinrester fra ensilert fiskeavfall.

Fylkesmannen skriver i et brev til Scanbio Lysøysund at det ved rengjøring og tømming av tanker på anlegget i Lysøysund ble oppdaget større mengder bein i bunnen på ensilasjetankene. Bedriften forklarer denne oppkonsentrasjonen av beinrester ved at det i løpet av siste året har blitt tatt imot større mengder hvitfisk enn sild. Slik fisk inneholder større bein enn det somnormalt tas i mot og blander seg ikke inn i varen.

Bedriften har foretatt undersøkelser om avfallet kan leveres til godkjente avfallsmottak i regionen, men ingen har ønsket å ta i mot disse beinrestene.

Bedriften opplyser videre at anlegget i Båtsfjord (hvor denne råvaren kommer fra) nå har startet opp et tørkeri som skal ta hodene og ryggene av hvitfisken og tørke for videreforedling. Dette vil redusere beinmengden i råvaren som kommer til Lysøysund betraktelig. I tillegg vil bedriften tømme tankene regelmessig, så bein ikke har mulighet til å akkumuleres i bunnen av tanken.

For å hindre at det oppstår lukt til naboer fra dette avfallet søkes det om tillatelse til dumpe 250 tonn (det må tilsettes ca. 100 tonn vann for å få pumpet det ut fra tanken) av dette avfallet i sjøen sør-øst for Halten fyr i Frøya kommune.

Fylkesmannen mener at dumping av avfall i sjøen er en dårlig løsning. Avfall bør i utgangspunktet leveres til godkjent avfallsanlegg. Bedriften opplyser at de har undersøkt med aktuelle avfallsanlegg, men det har ikke vært mulig å få til avtale om levering. Bedriften søker derfor om å dumpe avfallet i sjøen sør-øst for Halten fyr i Frøya kommune. Dumpi9en skal foregå mens båten kjøres i sakte fart langs strekningen som er angitt pa kartutsnitt. For å være helt sikker på at massene blandes godt inn i vannstrømmen, skal det i første omgang bare dumpes en liten del av avfallet. Resten kan dumpes etter at det er observert at avfallet blandes godt i sjøen. I tillegg er det også meldt om at avfallet som søkes dumpet har begynt å lukte på det eksisterende lagringsområde.

VedtakFylkesmannen gir tillatelse til at det kan dumpes 250 tonn (inklusive 100 tonn vann) av det omsøkte avfallet på angitt sted jf. brev til Fylkesmannen av 04.04.2013. Virksomheten må forsikre seg om at de er i god avstand fra området i marin verneplan for Froan - Sularevet under dumpingen.