22. mars er den internasjonale vanndagen, og den blir markert på ulikt vis over hele verden. Smart Water Cluster i Vanvikan valgte å invitere realfagselevene ved Leksvik videregående skole på besøk til kommunens vannverk og renseanlegg.

Trenger nye folk

- Leksvik videregående skole satser særlig på vann og miljø og er interessert i å samarbeide med næringslivet. Det er vi glade for, sier daglig leder Marianne Brøttem i Smart Water Cluster. I tillegg til å informere om viktigheten av godt og rent vann ser hun på besøket som et ledd i rekrutteringsarbeidet i vannsektoren.

- Hvert år forsvinner 200 personer fra vannsektoren her i landet, men bare 50 nye kommer til årlig. Det er et alvorlig problem. Jeg håper noen av de elevene som er her i dag vil satse på en fremtid i vannsektoren, sier Brøttem.

Ett av stedene leksvikelevene besøkte var det nye renseanlegget til vannverket i Vanvikan. Det er under bygging, og elevene fikk se teknologi på høyt plan. Det nye renseanlegget utvikles av Inrigo Water i Vanvikan, og teknologien som skal gi folk i Vanvikan et langt bedre springvann enn det som er tilfellet nå, har aldri tidligere vært brukt i Norge.

Høyteknologi

Markedssjef Gaute Moldestad i Inrigo Water forklarte hva som skal skje med vannet fra det kommer inn i anlegget fullt av fargestoffer, humus, bakterier og andre fremmedelementer til det kommer rent og krystallklart ut i den andre enden.

- Vannbehandling er en høyteknologisk prosess i Norge. Det er mye humus i råvannet vi bruker i Norge, og derfor er det viktig med god rensing, sa Moldestad og viste et før- og etterbilde av vann behandlet i et renseanlegg.

Høyteknologi til tross; flere av elevene var litt tvilende til om de ville satse på en framtid innen vannteknologi.