For yrkesfiskere har det lenge vært etablert et system for å melde fra om tapt redskap.

Fiskeridirektoratet har drevet opprensking av tapte fiskeredskap på de viktigste fiskefeltene langs kysten i 30 år. Gjennom dette arbeidet er det tatt opp betydelige mengder med ulike redskaper.

Tapte fiskeredskaper kan bli stående på havbunnen og fiske i flere år etter at redskapen ble mistet. Dette såkalte «spøkelsesfisket» innebærer en skjult beskatning av fisk og skalldyr, og utgjør et problem som angår oss alle.

Fritidsfiskere har til nå ikke hatt noe tilsvarende system for å melde fra om tapte redskaper.

– Vi vet for lite om redskapstapet fra fritidsfiske til å si noe om omfanget av det, sier seniorrådgiver Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

Behovet for økt kunnskap er også den viktigste motivasjonen for det nye tiltaket.

Langedal opplyser at direktoratet i første rekke ønsker rapporter om fangstredskaper som garn, line, ruse, teine eller lignende, altså redskaper som fortsetter å fiske etter at de er tapt. Det er ikke nødvendig å registrere sluker og fiskestenger.

– Basert på informasjonen vi mottar vil det bli lettere å vurdere om det er hensiktsmessig å foreta opprydning i et område. Vi håper derfor at fritidsfiskere hjelper oss ved å melde fra om redskap de har mistet, avslutter Langedal.