Terrorhandlingene 22. juli og orkanen Dagmar viste hvor viktig det er at staten bruker de samlede forsterkningsressursene effektivt når store hendelser inntreffer.

Sivilforsvaret, Heimevernet og Politireserven kan brukes i fredstid ved hendelser som er så store at de overstiger nød- og redningsetatenes kapasitet.

– Det er derfor viktig at vi ser med friske øyne på dagens organisering av beredskapsorganisasjonene Sivilforsvaret, Politireserven og HV, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Utvalgets hovedoppgave er å vurdere om dagens organisering, grad av samordning og anvendelse av de tre kapasitetene er hensiktsmessig og tilstrekkelig effektiv for å ivareta de samfunnssikkerhetsmessige behov i fredstid. Dette skal ses i sammenheng med organisasjonenes oppgaver i væpnet konflikt. Utvalget skal vurdere ulike former for sammenslåinger, samordning og effektiviseringstiltak for å få den beste beredskapen ut fra tilgjengelige ressurser.

– Det er viktig at forsvaret og det sivile samfunn støtter hverandre gjensidig når alvorlige hendelser inntreffer. De samlede beredskapsressursene må kunne utnyttes så godt som mulig. Det er viktig å huske at organisasjonene har ulik rolle i krig, der Heimevernet som en del av Forsvaret i folkerettslig forstand er stridende, mens sivilforsvar og politireserven er sivile. Dette skal imidlertid ikke stå i veien for et tettere samarbeid om krisehåndtering i fredstid, understreker forsvarsminister Espen Barth Eide.