Olje- og energiministeren er mandag på befaring på de planlagte vindkraftanleggene på Fosen og i Namdalen. På Fosen Fjord Hotel ble det holdt åpent møte. Der sa Ola Borten Moe blant annet at kraftlinja mellom Storheia og Trollheimen vil behandles samlet med de andre prosjektene. Det betyr i praksis at strekninga trolig klassifiseres som sentralnett. Da vil staten ta regninga for nettutbygginga, i stedet for vindkraftselskapene. Det gjør prosjektene plutselig langt mer økonomisk realistiske. Knut Mollestad er direktør for prosjektutvikling i SAE Vind, som blant annet har søkt om konsesjon for Storheia og Kvenndalsfjellet. Han er svært godt fornøyd med statsrådens uttalelser.

Gunstig

– Dette er utvilsomt gunstig for oss. Nå slipper vi trolig å bidra på investeringssida, noe som hadde blitt ei ekstraregning for oss. Uttalelsen til Borten Moe gjør disse prosjektene langt mer økonomisk realistiske. Dette er for øvrig noe vi har argumentert for i lang tid, sier Knut Mollestad.

Per i dag er det gitt konsesjon for Harbaksfjellet, Bessakerfjellet 2 og Valsneset teststasjon. Fire andre prosjekt er påklaget, etter at NVE ga konsesjon. Disse er Storheia, Kvenndalsfjellet, Roan og Sørmarksfjellet vindparker, i tilegg til en 420 kV sentralnettslinje. Statsråden håper klagesakene kan behandles av olje- og energidepartementet i løpet av et års tid.

Grundig

– Vi må bedre transport-kapasiteten gjennom Midt- Norge. Dette kan gjøres på Fosen. At vi ser absolutt alle prosjektene under ett gjør at sakbehandlinga tar litt lenger tid. Jeg har som ambisjon at den er avsluttet om cirka et knapt år, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe. Med seg i det arbeidet tok han mange innspill fra lokale vindkraftmotstandere, som talte sin sak i møtet. Statsråden lovet dem at alle innspill skal tas på alvor, og at behandlinga skal gjøres så grundig som mulig.

– Vi tar ikke lett på dette. Alle sider skal belyses godt, og vi har ei svært grundig saksbehandling foran oss, lovet statsråd Ola Borten Moe.