I 2011 registrerte forsikringsselskapene 90 000 reiseskader som skyldes sykdom. Mest utbredt er diaré og oppkast, og på to år har antallet tilfeller av reisesyke økt med nesten 20 000.

Det er vanligvis kun i de mest alvorlige tilfellene at smittsom magesjau blir innrapportert til forsikringsselskapene.

– En god gammeldags håndvask med rent varmt vann og såpe før man spiser er ekstra viktig når man er på ferie med en fremmed bakterieflora rundt seg, sier sykepleier Mari Holmslien i Europeiske.

Vask barnas hender!

Vær ekstra nøye med barnas håndhygiene, de er både høyt og lavt og tar på alt mulig.

– Hvis man ikke har tilgang på rent vann og såpe, er hånddesinfiserende væske en bra erstatning, sier Holmslien.

Virus og bakterier overføres fra hendene til maten vi spiser. Bakteriene får vi på oss mange steder, ofte på toalettet.

– Man bør være oppmerksom på at man kan få bakterier på hendene når man skrur igjen vannkranen etter å ha vasket seg. Ikke alle land har kommet like langt som Norge i å gå over til tilberøringsfrie kraner som reduserer smittefaren, sier rørlegger Jonny Valle i rørleggerkjeden Varme & Bad.

I Norge har rørleggerkjeden stort sett gått over til å installere berøringsfrie kraner på nye toaletter på flyplasser, hoteller, og i stadig flere restauranter.

– De siste årene er folk blitt mye mer bevisste på at de skal vaske hendene skikkelig og unngå å ta på en skitten kran etterpå, sier rørlegger Jonny Valle i Varme & Bad.

Verst er det når et magevirus fører til masseutbrudd av sykdom på områder der mange er samlet. Derfor er cruiserederiene nå spesielt oppmerksom på hygiene generelt og håndhygiene spesielt.

Riktig temperatur

Leverandøren Oras Armatur AS opplyser at ingen andre produkter øker mer enn berøringsfrie kraner.

– I dag forventer faktisk folk å finne berøringsfrie kraner på offentlige steder, og det fører til at stadig flere ønsker å få det hjemme også, sier markedskoordinator Kjersti Lerstad i Oras Armatur AS.

Berøringsfrie kraner fører også til at man bruker mindre vann, fordi kranene doserer ut en passe mengde vann som holder riktig temperatur.