Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 72 51 57 00

  • Ring 72 51 57 00 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til redaksjonen@fosna-folket.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord FF TIPS
Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Lyn har rammet én av tre

Svært mange nordmenn har fått skader på elektrisk utstyr i tordenvær, viser en ny undersøkelse. Flest har fått ødelagt modemet til PC-en.

33 prosent av nordmenn har opplevd å få elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden. Nær halvparten av disse har fått ødelagt modemet til PC-en. For en fjerdedel har fjernsynet gått i svart.

Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

– Dette er ergerlige ekstrakostnader, det kan jeg selv underskrive på. Mye av det tekniske utstyret ødelegges fordi vi ikke følger med på værmeldingen og ikke trekker ut kontakter før ferieturen starter. Det er viktig å ha et lynvern som fungerer, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Hun ber nordmenn forberede seg på den store lynmåneden juli.

– Et tordenvær kan gjøre skader for flere titalls millioner kroner. Vårt beste råd er å følge med på værmeldingen og trekke ut kontakter hvis det er sikksakk-lyn på kartet til Gislefoss, sier Vennesland.

– Ikke glem nettverkskablene. Mange trekker ut strømkabelen til datamaskinen, men får den ødelagt likevel fordi nettkabelen sto i, sier hun.

Ødelagte datamaskiner er den nest vanligste skaden i et tordenvær, viser undersøkelsen.

For billige vern

Et kjøleskap eller en fryser må nødvendigvis stå plugget i stikkontakten uansett hva værmeldingen sier. For å unngå at elektriske overspenninger ødelegger elektrisk utstyr, anbefales et overspenningsvern i sikringsskapet i tillegg til et finvern montert i nett- og strømuttak.

– Problemet er at mange skaffer seg lynvern som er helt ubrukelige, uten å være klar over det. Billige, pluggbare lynvern er ikke nødvendigvis testet eller egnet for det norske strømnettet. Velg derfor et FG-godkjent vern beregnet for norske forhold, sier risikosjef Arild Juell-Andersen i If.

I en undersøkelse selskapet laget i fjor, svarte 36 prosent at de ikke visste om de hadde overspenningsvern i sikringsskapet. 44 prosent visste ikke om de hadde finvern på nettuttak og stikkontakter.

Skader etter lynnedslag erstattes hvis du har villaforsikring eller innboforsikring.

– Alle skader forårsaket av lynnedslag dekkes. For å unngå å bli belastet for egenandel, vanligvis 4000 kroner, i tillegg til plunder og heft, er det derfor fornuftig og rimelig å installere overspennings- og finvern, sier Juell-Andersen.

En lang gnist

Som mange har erfart trenger det ikke å slå ned i huset ditt for at skade skal oppstå. Lynet kan slå ned i bakken flere kilometer unna og fortsatt skape så store spenninger i nettet at det slår ut fjernsyn og frysere.

– Lyn er rett og slett en vanlig gnist, bare veldig mye lenger – fra noen hundre meter til flere titalls kilometer, sier meteorolog Jon Smits i Meteorologisk institutt.

Tordenvær er i emning når varm, fuktig luft stiger fra oppvarmet bakke. I høyere luftlag møter den kaldluft og danner ispartikler.

– Ispartiklene smelter som oftest før de når bakken, men skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter bobler med raskt oppstigende luft. Det er faktisk ingen som ennå helt har kartlagt hvordan forskjellene i elektrisk spenning oppstår, men dette er den vanligste oppfatningen av hvordan det skjer, sier Smits.

I våre områder går de fleste lyn inni en sky eller mellom skyer. Bare en mindre andel slår ned.

– Varm luft utvider seg, og tordenskrallet du hører kommer av at luften rundt lynet varmes så hurtig opp at det skaper sjokkbølger gjennom luften, sier Smits.

Normalår for lyn

2011 var et normalår for lynnedslag, med 112 511 registrerte nedslag fra sky til bakken. Østlandsområdet er mest utsatt. I de mest utsatte områdene her slår lynet hvert år ned mer enn hundre ganger per hundre kvadratkilometer, ifølge Sintef.

Her ser du Sintefs oversikt over hvor det lynte mest i fjor: http://www.sintef.no/SINTEF-Energi-AS/Lyn-i-dag/

Oftest ødelagt av lyn:

1. Modem (41 %)

2. Datamaskin (29 %)

3. Telefon (26 %)

4. TV (25 %)

5. Fryser/fryseboks (18 %)

6. Kjøleskap (5 %)

7. Vaskemaskin (3 %)

(13 prosent oppga annet enn alternativene over. Kilde: YouGov)

Mer å lese på Fosna-Folket:
comments powered by Disqus
Nyheter

Næringslivet med forslag til mindre sukkerinntak

Befolkningen i Norge får i seg for mye sukker, og noen får i seg mye mer enn andre. Til uka skal det diskuteres hvilke tiltak som vil fungere for å kutte forbruket mest.

Mann av huse for å forhåndsstemme

Hver femte ørlending har levert forhåndsstemme før mandagens folkeavstemning om kommunesammenslåing.

Klarte ikke å bevise promillekjøring

En 70 år gammel mann ble i Fosen tingrett frikjent for promillekjøring.

Over 20 grader i tre Fosen-kommuner

Klokken 15.00 fredag var det 21 grader både i Rissa, Åfjord og Ørland.

- Har stanset tiltaket

Vi foretar møter med ansatte på ulike nivå og ser på hva vi kan lære av dette, sier Bjugn-rådmann Emil Raaen om brevet som denne uke ble sendt ut til brukere av hjemmesykepleien i kommunen.