FLY: Tre slike fly av typen Piper Navajo er satt inn i arbeidet på kysten av Trøndelag og Helgeland. Foto: Novatem/NGU

Avanserte måleinstrumenter om bord itre Piper Navajo-fly avslører berggrunnen fra fastlandet og ut i havet.

- Nyeog detaljerte grunnlagsdata fra geofysisk kartlegging er nødvendig for å påvisenaturressurser, og for å utvikle olje-, gass- og mineralernæringen her ilandet, sier leder Odleiv Olesen ved laget for sokkelgeofysikk ved Norgesgeologiske undersøkelse (NGU).

Land og sokkel

Det er NGU som leder arbeidet med å kartlegge 170.000 linjekilometer iSør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland. Novatem fra Quebec i Canada eroperatør for flygingen og bruker tre fly i oppdraget, som skal pågå med ujevnemellomrom fram til høsten 2013.

Langs trøndelagskystenog i deler av Trondheimsfjorden finnes det rester etter sedimentære bergarterav samme type og alder som på Haltenbanken.

- Oljeindustrien harderfor nytte av en økt forståelse av disse kystområdene. Flymålingene inngår iet større prosjekt som omfatter forskning og kartlegging av de dypere deler avkontinentalsokkelen. Oljeindustrien trenger slik informasjon for å kunne forståfundamentale prosesser som landhevning, bassengdannelse og temperaturutviklinggjennom geologisk tid, forteller Odleiv Olesen.

Haltenbanken

Prosjektet tar blantannet sikte på å følge de varmeproduserende granittene i Nord-Trøndelag ut påHaltenbanken i et forsøk på å forstå hvorfor olje- og gassfeltene påHaltenbanken har betydelig høyere temperaturer enn tilsvarende felt i andreområder på norsk sokkel.

Olesen påpeker også atde nye geofysiske datasettene også er nyttige for generellberggrunnskartlegging, leting etter mineralske ressurser og kartlegging av radonfareog cesiumnedfall etter Tsjernobylulykken i 1986.

- Det er tidligere ogsåvist at flymagnetiske data gir nyttig informasjon for planlegging av tunnelerog vurdering av potensialet for dyp geotermisk energi, sier han.

Særegent flymønster

Flymålingene er en del av NGUs geologiskekartlegging av kystområdene i overgangen mellom land og sokkel. Målingenestartet i forrige uke fra Trondheim lufthavn Værnes og skal også strekke seginnover i Trondheimsfjorden til Levanger. Arbeidet er en fortsettelse avmålingene som ble påbegynt på Vestlandet i 2010 og som fortsatte påNordvestlandet i fjor.

Flyene samler inn data om det jordmagnetiske feltet ogradioaktiv stråling fra bakken, og har målesensorer montert inne i flyet og påvingespissene. Flyene krysser fram og tilbake i nordvestlig-sørøstlig retning ien høyde av 60 meter over grisgrendte strøk og 100 meter over tettbygdeområder. Avstanden mellom målelinjene er 250 meter.

Det betyr at flyeneflyr i en høyde, og i et mønster, som blir lagt merke til av folk i området.

Prosjektet har økonomisk støtte fraOljedirektoratet og femten oljeselskap: Bayerngas,ConocoPhillips, Det norske oljeselskap, Eni, E.on Ruhrgas, GdF Suez, LundinPetroleum, Maersk, Noreco, Repsol, RWE-Dea, Statoil, TOTAL, VNG og Wintershalli tillegg til energiselskapet BKK.