Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 72 51 57 00

  • Ring 72 51 57 00 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til redaksjonen@fosna-folket.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord FF TIPS
Illustrasjonsbilde. Foto: Øystein Eian

Illustrasjonsbilde. Foto: Øystein Eian

Sparer milliarder på kartsamarbeid

Norske kommuner er antagelig blant de best kartlagte i Europa. Årsaken er et unikt kartsamarbeid som har gjort det mulig selv for små og ressurssvake kommuner å skaffe detaljerte kartdata, blant annet gjennom et omfattende flyfotograferingsprogram.

I løpet av de to tiårene samarbeidet har fungert, er det gjennomført felles kartleggingsprosjekter for mer enn 2 milliarder kroner. Uten samordning kunne den samme kartleggingen i verste fall kostet det tre-firedobbelte.

Nesten alle landets kommuner, Statens vegvesen, Telenor, energibedriftene, landbruket og Kartverket er parter i Geovekst, som i disse dager markerer 20 årsjubileum.

Samarbeidet har fått stor oppmerksomhet internasjonalt og blant annet bidratt til at Norge ligger i tet i Europa når det gjelder omfang av digitale kartdata og hvor tilgjengelig dataene er for kommuner og etater.

Før Geovekst ble etablert, kartla kommunene og etatene hver for seg ut fra sine egne behov. Litt forenklet kan man si at det samme huset kunne bli kartlagt fire ganger. Ved å samarbeide om felles kartlegging kunne man få kartlagt fire hus for samme beløp. Det vil si at man har fått mye mer kartdata for pengene, og dermed er Norge i dag et av landene som har flest og mest detaljerte kartdata i Europa.

Mer å lese på Fosna-Folket:
comments powered by Disqus
Nyheter

Overgrepsbildesaken utsatt

Rettsaken mot fosningen som er siktet for å ha oppbevart over 400 000 overgrepsbilder og om lag 5000 videoer, er utsatt på ubestemt tid.

Rekordhandel på Black Friday

Vi dro kortet 7,6 millioner ganger og handlet for mer enn 3,1 milliarder kroner i løpet av Black Friday. Det er rekord hittil i år.

Fosning i 40-årene siktet:

Ber om 2 år og 3 måneders fengsel

Politiet ber om 2 år og 3 måneders fengsel for fosningen som er siktet for å ha oppbevart over 400 000 overgrepsbilder og om lag 5000 overgrepsvideoer.

Norge går inn for nye kvotekjøp etter 2020

Norge skal fortsette å kjøpe klimakvoter fra utviklingsland etter 2020. Over 200 millioner spyttes nå inn i et nytt kvotefond.

UDI: Nedgang i tallet på asylsøkere

Det har vært en nedgang i tallet på asylsøkere til Norge sist uke, men fortsatt er det behov for nye mottaksplasser, ifølge UDI.