Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 72 51 57 00

  • Ring 72 51 57 00 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til redaksjonen@fosna-folket.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord FF TIPS

Menn skyr strykejernet

Strykejernet er ikke menns favoritt-duppeditt, viser undersøkelse. Mange kvinner er heller ikke begeistret.

31 prosent av norske menn sier at de aldri stryker klær selv. I tillegg svarer 35 prosent at de gjør det sjeldnere enn én gang i måneden, ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for Jernia.

– Klassiske kjønnsrollemønstre spiller nok inn her, men også at mange arbeidsplasser ikke har dresskode. Og langt fra alle skjorter trenger å strykes, sier kategorisjef Morten Tornøe i Jernia.

Forskjellen mellom om menn og kvinner er klar, men mindre enn han trodde.

– Bare 16 prosent av kvinnene stryker aldri klær. 20 prosent stryker én gang i uka eller oftere, mot 13 prosent av mennene, ifølge undersøkelsen. 25 prosent av kvinnene tar fram strykejernet én til to ganger i måneden, mot 20 prosent av mennene.


Behovet øker med årene

Det er imidlertid flere kvinner enn menn som sier at de stryker klær sjeldnere enn én gang i måneden, 40 prosent.

– Mange kvinner har spisskompetanse på stryking, som å få en bunadsskjorte glatt. Men moderne kvinneklær lages av mye annet stoff enn bomull, som silke og chiffon, som ikke trenger å strykes. Strikkete tekstiler er også vanlige, sier Tornøe, som har fortid i tekstilbransjen.

Strykingen ser ut til å tilta med årene. Mens 31 prosent av nordmenn mellom 18 og 34 år stryker klær én til to ganger i måneden eller oftere, er andelen 48 prosent blant de over 55 år.

De geografiske forskjellene er mindre. Folk på Sørlandet og i Oslo-området er oftest å se ved strykebrettet. Henholdsvis 43 og 44 prosent stryker én til to ganger i måneden eller oftere. Fra Trøndelag og nordover ligger andelen på 35 prosent.


Batteri slo ikke an

Både gressklippere, radioer, datamaskiner og biler kan gå på batteri. Men ikke strykejern.

– Det var noen batterimodeller for et par år siden, men de solgte dårlig og forsvant. Hvis du syns strømledningen er mye i veien, kommer en del av de dyrere modellene med lengre ledning, sier Tornøe.

Jernias mann på strykejern deler gjerne trikset med å fukte klærne med en liten dusjflaske.

– Det er også mye lettere å stryke med et strykejern som har et godt damptrykk. Det gjør at strykejernet glir lettere og at stoffet blir lettere glatt. Vann og damp er din beste venn når du stryker.

Et annet tips er ikke å kjøpe for billig.

– Du får det du betaler for. De dyrere modellene fordeler varmen i jernet best. Keramiske overflater tar over for teflonbelegg fordi de holder bedre på varmen, sier han.


Rengjøring

Det er lurt å rengjøre strykejernet innimellom. Et skittent strykjern kan etterlate flekker på klærne og avgi vond lukt når du stryker.

– Det finnes egne midler for rengjøring av strykejernet, men du kan oppnå et like godt resultat med midler du allerede har i huset. Skrap aldri på en overflate av teflon, men bruk en klut fuktet i Zalo-vann. Pass på at det ikke kommer rengjøringsmiddel inn i hullene, sier Tornøe.

Hvis strykejernet ditt har andre overflater, kan du skrubbe jernet med Zalo-vann ved hjelp av en gryteskrubb. Skrubb bakfra og fremover. Tørk deretter av med en ren og tørr klut.

– Brente flekker på overflaten kan du forsøke å gni bort med aluminiumsfolie. Pass på at strykejernet er kaldt. Et gammelt kjerringråd er å fukte en klut med eddik, for så å stryke eddikkluten med et varmt strykejern, sier Tornøe.

Mer å lese på Fosna-Folket:
comments powered by Disqus
Nyheter

Målrettet midtstopper:

Fosen-jente klar for landslaget

Stadsbygdjenta Inga Marie Høston er målrettet, og jobber hardt for å nå de målene hun har satt seg. Det har gitt resultater.

Lite fisk i fiskeprodukter

Enkelte fiskeprodukter inneholder så lite fisk at de knapt fortjener å bli omtalt som fiskemåltid, mener Forbrukerrådet.

Nå starter veiplanleggingen her

Statens vegvesen varsler nå om at reguleringsplanarbeid for Fosenvegene-prosjektene i Roan og Osen tar til.

Vil øke produksjonen for oppdrettsnæringen

Mangel på laks gjør at regjeringen iverksetter tiltak for å øke produksjonen for oppdrettsnæringen.

Én person pågrepet etter hærverk med softgun

En person ble torsdag formiddag pågrepet og siktet for hærverk på kommunehuset i Leksvik samt innbrudd på gjenbrukstorget i Vanvikan.