Folk fra Åfjord handler tilsynelatende mer i sin egen kommune. Det har i hvert fall vært en økning i omsetning per innbygger det siste året. Det viser handletall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallene slår fast at omsetningen per innbygger har gått oppover i Norge det siste året. Det er omsatt for nesten 1.200 kroner mer per innbygger i 2011 kontra året før. Det betyr en vekst på 1,6 prosent her til lands.

Utviklingen i Åfjord kommune er således mye bedre enn det som har vært normalen. Omsetningen per innbygger har nemlig gått opp 4,8 prosent her det siste året. I kroner og øre snakker vi om 3.294 kroner mer for hver beboer i Åfjord.

Også i Rissa og Bjugn kommuner kan en notere god pluss i handlemargen. Totalt var det en økning i omsetningen på henholdsvis 2.106 og 2.004 kroner per innbygger her. Det utgjør en vekst på 3,9 prosent begge steder, noe som selvsagt noteres som en bedre utvikling enn det som har vært vanlig ellers i riket.

Roan kommune har akkurat samme vekst som den norske gjennomsnittlige, mens Osen har en marginal økning på 0,1 prosent. Leksvik i nord må tåle en nedgang på en drøy 200-lapp per innbygger, som gie en reduksjon på 0,5 prosent.

Hva er så innenfor begrepet detaljhandel? Statistikken viser omsetning i alle butikker som selger varer, rett og slett. Det være seg matvareforretninger, klesforretninger eller elektrohandel. Bare for å nevne noen eksempler.

- Men det er noen unntak, forteller SSB i sin redegjøresle.

-Bensinstasjoner sin omsetning er ikke med her. Heller ikke salg av motorvogner eller agenturhandel er med i tabellene her. Det er derimot internetthandel, slik at kommuner som huser større nettbutikker preges av dette i statistikken, forklarer byrået.

Butikker og detaljhandelen i Åfjord kommune hadde i fjor en omsetning som tilsa 72.360 kroner per innbygger. Ørland er oppe i 84.706 kroner per snute, som er mest i Fosen, og 11.600 kroner mer enn gjennomsnittet i Norge. Handelen i Norge hadde nemlig i 2011 en omsetning på kroner 73.104 per nordmann.

Det er en del kommuner som får et fullstendig forvrengt bilde av handlenivået, og det er selvsagt viktig å påpeke i denne sammenhengen. Det gjelder for eksempel Ullensaker kommune som tar seg av flytrafikken på Gardermoen - og all den handel som finner sted der. Kommunen topper således landsoversikten med 193.802 kroner per innbygger.

Kommuner med mange hytter eller populære feriedestinasjoner kommer også høyt opp på denne tabellen. Og kommuner i distriktene som er typiske ”handlemekka” for nærliggende kommuner.