Nede langs den sørvestlige og vestlige delen av haugen, som også omtales som Ulvstuhaugen, har i mange år vært utbygd av et mindre antall boligtomter. Opplysninger om at Fosenhus AS ønsker å senke hele haugen for å gi rom for flere boligtomter har fått flere til å reagere. Det er nå satt i gang en underskriftsaksjon for å verne om Urstuhaugen.

Et 30-talls interesserte deltok på en befaring på Urstuhaugen i Botngård mandag kveld.

- Vi må være i forkant av det som skjer, ellers kan vi miste noe som aldri vil komme tilbake, sier Snorre Meier Johansen i Bjugn Bunker Bevaring som ledet befaringen mandag kveld.

Bjugn Bunker Bevaring er en av flere grupper som har engasjert sterkt for at Urstuhaugen ikke må bli nedbygd til boligfelt. Mandagsklubben ved Mølnargården, Bjugn Rotary og beboerforeninga i området har gått sammen med Bjugn Bunker Bevaring for felles sak.

Fra krigen

For Bjugn Bunker Bevaring er det de ekstyske militære installasjonene som har aller størst verneverdi. En hel rekke kanostillinger, maskingeværstillinger, løpegraver og fundamenter etter tyskerbrakker fra krigens dager ligger på og rundt haugen. Et kompani på 300 - 400 hadde befestet dette området og i Ervika for å sikre landeveien til de store befestningene på ikke minst Ørlandet.

- For den oppvoksende slekt er det viktig at noen spor etter 2. verdenskrig blir bevart. Mye av det som tyskerne bygde opp er i dag ryddet bort. Fosen og Norge var viktig for den tyske okkupasjonsmakten. Urstuhaugen er et unikt klasserom i det grønne når det gjelder vår lokale krigshistorie, framholder Snorre Meier Johansen,

Grøntområde

Den grønne lungen, naturmessig sett midt i sentrum, er et annet aspekter for andre.

- Dette er et flott grøntområde med flott utsikt utover Bjugnfjorden og Botngård. Vi må ikke rasere dette, sier Ada Schwabe Einarsen, som selv er bosatt i «Doktorbakken».

50-talls tomter

Totalt er det rundt 50 boligtomter som er planlagt regulert i området på og innenfor Urstuhaugen.

- På kanten av selve Urstuhaugen blir det snakk om 10 - 12 tomter, opplyser Håvard Sundseth, daglig leder i Fosenhus AS.

Hele reguleringsplanen, strekker seg innover mot sørøst.

- Vi er opptatt av utvikling i dette området, hvor man fra før har vedtatt at man kan bygge ut. Er det mange motsetninger i forhold til Urstuhaugen så er det selvsagt vi må forholde oss til. Det blir en politisk prosess på dette med en høringsfrist, så får vi se hva dette munner ut i. At alle etterlatenskaper etter tyskerne skal stanse for utvikling i dag finner jeg litt merkelig.

- Hele haugen skal første senkes?

- Vi ser for oss å få den senket rundt seks til åtte meter, opplyser Håvard Sundseth.

Flott utsikt over Botngård fra Urstuhaugen.