Den mystiske sylinderen, vi skrev om i forrige uke ble fredag fraktet til gjenvinning hos Metallco i Trondheim uten at myndighetene hadde sett på den.  - Det var en fullt operativ torpedo, sier lastebileier Sverre Lund. På oppsamlingsplassen tok Forsvaret affære og destruerte den.

Da Fosna-Folket var i kontakt med politiet på Ørlandet forrige mandag, hadde de ennå ikke kjennskap til saken. Det var lastebileier Sverre Lund som hadde gjenstanden i sin besittelse. Han hadde i god tru fraktet den med seg på lasteplatten. Ei stund lå den ved vegen på Storfosna til allmenn beskuelse. Fra en person som kikket på gjenstanden, fikk Lund høre at den i verste fall kunne inneholde gass med 200 kilos trykk og mye eksplosiver.

LES OGSÅ: Mystisk sylinder i fjæra

Lastebileieren forteller at han omsider fikk høre fra myndighetene. Han fikk en telefon fra Forsvaret. De som ringte er stasjonert i Bodø. Fra den kanten fikk han det råd å frakte sylinderen med seg til gjenvinning i Trondheim.

- Den er ikke farlig, fikk Lund høre.

Da Lund ankom anlegget på Heimdal, ble det umiddelbart reaksjon. Gjenstanden ble lagt til side, for å vurderes av eksperter, av personen som tok imot lasten fra Lund. Daglig leder i Metallco, Stig Pedersen, stiller seg undrende til at Lund hadde fått melding om å frakte gjenstanden før den var vurdert, men sier han ikke kjenner til bakgrunnen for denne beslutningen. Ut på kvelden kom personell fra Forsvaret for å uskadeliggjøre tanken slik at metallet i den kunne gjenvinnes. Ifølge Lund ble torpedoen sprengt.

Det har ikke lyktes oss å komme i kontakt med noen på Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø som har hatt med denne saken å gjøre. Ifølge en kilde vi har snakket med, kan funn av denne typen føre til at hele bydeler blir avstengt inntil en har funnet ut hva det er og enheten eventuelt er destruert.

Etter all sannsynlighet dreier funnet seg om en torpedo som har ligget i sjøen og har kommet i drift.