Politiet lokalt på Ørlandet er varslet om eksistensen til sylinderen. Våre kilder i Forsvaret har fått oversendt bildene. De sier at sylinderen ikke minner om sprenglegemer som er i alminnelig bruk i Forsvaret. Derimot mener en av dem vi har snakket med at den ligner på dropptankene som ble brukt til å levere utstyr fra fly til styrker på bakken under krigen.

Sylinderen ser ut til å være preget av å ha befunnet seg i fiendtlige omgivelser ei tid, men bolter/skruer som tilsynelatende er med på å holde endelokkene på plass er ikke synderlig angrepet. Det er heller ingen synlige tegn til galvanisk korrosjon mellom bolter og fester. Gjenstander som har befunnet seg lenge i sjøen pleier å bli overgrodd med tang, rur eller lignende, men denne tanken er uten tegn på å ha vært gjennom et lengre opphold i sjøvatn. En av fagfolkene som vi har snakket med advarer mot å gå løs på sylinderen for å prøve å åpne den for å se hva som eventuelt er inni.

- Sjøl om det ikke skulle dreie seg om noe eksplosivt, kan det likevel innholde kjemikalier i en eller annen form som må handteres av fagfolk, sier vår kilde.

Ikke prøv å åpne: Nærbildet viser at bolter/skruer som holder endestykket ikke er betydelig eiret eller rustet. Beholderen er ikke begrodd etter oppholdet i sjøen. (Foto: Privat)