Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 72 51 57 00

  • Ring 72 51 57 00 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til redaksjonen@fosna-folket.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord FF TIPS
Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde.

Advarer mot nye bad

Ikke la deg lure av fristende ord som ’’nytt’’ eller ’’nylig oppusset’’ bad i boligannonsene. Mange nye bad har feil eller mangler.

– Som boligkjøper skal man være på vakt når det reklameres med at badet er nylig oppusset. Be om dokumentasjon på hvordan jobben er gjort. Får man ikke det, bør man forlange et prisavslag som dekker kostnaden ved å bygge opp badet på nytt, sier daglig leder Vidar Wold i rådgivningsselskapet VW Consult.

Syv av ti nye norske bad har feil, ifølge Anticimex, og i flere større byggeprosjekter må alle bad rives.

– I nybygg skyldes feil ofte dårlig prosjektering og manglende samarbeid mellom håndverkerne. Slurv, uvitenhet, språkproblemer og ukyndige håndverkere er dessverre gjengangere, sier han.

Mange som bygger nytt og pusser opp vil gjøre det rimeligst mulig og bruker ikke fagfolk. Resultatet blir ofte katastrofalt, ifølge Vidar Wold, som har kurset over 7000 rørleggere og håndverkere i forskriftene for våtrom.


Slukene er verst

Den nedslående kvaliteten av nye bad viser seg ofte i sviktende fuktsikring i form av punktert eller manglende membran i våtsone. Aller verst er det rundt sluk, ifølge rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Hadde alle som skal kjøpe bolig visst hvor mange alvorlige skjulte feil og mangler det er, hadde de undersøkt våtrom mye nøyere før kjøp, sier rørlegger Baard Aas.

Det er langt fra bare beryktede 80- og 90-tallsbad som er fulle av råte.

– Vi reiser ofte ut på oppdrag til nyoppussede bad der membranen er montert feil rundt sluket. Mange boligselgere mangler dokumentasjon på jobben som er gjort, og i etterkant kan det være vanskelig å få tak i disse firmaene, sier Aas.

Han mener det heller ikke er lett å være forbruker eller boligkjøper, både fordi det er så mange useriøse firmaer som gjør våtromsjobber og fordi forskriftene stadig endres.


Rørlegger på visning

Det var først i 1997 det ble krav til våtrom. I dag skal alle nye bad ha fall til sluk, membran og rør-i-rør-systemer som skal forhindre vannskader.

– Det er mulig å få utført en fagmessig gjennomgang av våtrom i en bolig. Rørleggere kan gi tilstandsrapport. Det vil i mange tilfeller lønne seg å ta med rørlegger på visning, sier han.

Vannsjekken er en slik tilstandsrapport over VVS-anlegget som Varme & Bad tilbyr. Vannsjekken gir også tips om hvordan vannskader kan forebygges.

– En viktig årsak til at det er så mange fuktskader på eldre bad, er at vannbruken på norske bad er tredoblet på ti år, ifølge Vidar Wold.

Dusjing produserer mer damp enn karbad, og til slutt blir det for stor konsentrasjon av fukt i rommet.

– Dermed er risikoen stor for at fuktighet trenger inn i treverk og gipsplater. Det blir en vokseplass for bakterier som gir svartsopp, sopp og råte.

– Slike skader er det umulig for boligkjøpere å oppdage på en kjapp visning, og de dekkes ikke av forsikringen, men fagfolk vil kunne avdekke det, sier Baard Aas i Varme & Bad.

Mer å lese på Fosna-Folket:
Nyheter

Se bildeserien fra helgas festival:

Håper å slippe røde tall etter bluesfestivalen

Musikalsk suksess men publikum sviktet Ørland Bluesfestival lørdag kveld.

Syltern tapte på målstreken

Det blir Inderøy-firmaet Austad Maskinstasjon AS som skal bygge ny fylkesvei 715 i Austdalen i Åfjord og Rissa.

Uklart hva som skjer med tomt Rimi-lokale

- Vi har hatt en dialog med flere aktører, men er interessert i å få flere på banen, sier huseier.

Skitt la gå

Nå kan det kanskje bli bygd felles husdyrgjødsellager i Leksvik også.

Parkering forbudt ved samfunnshuset

Det kan bli forbudt å parkere ved samfunnshuset i Vanvikan til enkelte tider av døgnet.