Billedhuggeren Astrid Dahlsveen har gått bort. I sin kunst hyllet hun livet, nå har den kjente og kjære kunstneren bosatt i Ørland tatt kveld.

Astrid DahlsveenAstrid Dahlsveen (født 11. oktober 1929 iStrinda, død 26. april 2012) var en norsk billedhugger, bosatt i Ørland. Hennesformspråk var naturalistisk med lettere forenklinger.

Hennes offentlige arbeider omfattet blant annet Fløytespiller iGrieghallen i Bergen, Gutter hopper bukk (1976) i Oslo, Sandnes og Ørland,Adrian Posepilt i Trondheim, Musse på gyngehesten i Trondheim og Steinkjer,Ungdom i nød i Trondheim, Rytmelek/Jazzballet ved Åsheim skole i Trondheim,Duett for fløyte i Arendal, Hemmelig samtale (utført 1972, oppsatt 2002) iØrland, Sjøløve ved Vallersund gård i Bjugn, og monumentet over Hannah og HansRyggen (1994) på Brekstad havn.

Dahlsveen var elev hos Oscar Lynum i gymnastiden, gikk deretterpå Kunstskolen i Trondheim 1948-49 med Kristoffer Leirdal som lærer, og påKunstakademiet 1949-50 hos Per Palle Storm, og på Vrije Akademie voor BeeldendeKunsten i Haag 1958. Separatutstillinger i Trondhjems Kunstforening 1977 og2008, på Kunstnernes Hus 1978, Kunstnerringen i Oslo 1985, Kunstnerforbundet1987, Lillehammer kunstmuseum 1982, Nord-Trøndelag fylkesgalleri 1992, og flereganger ved Austråttborgen og i Ørland/Bjugn.

Hun har skrevet artikler om Hannah og Hans Ryggen, og om OveBjelkes inspirasjonskilder for Austråttborgen.

Sitat

Mennesker i konsentrert bevegelse og verdig storhet erhoveduttrykket i hennes skulpturer. [...] Astrid Dahlsveens skulpturerinneholder oftest mennesker. De er skildret midt i bevegelsene og er preget aven konsentrert oppmerksomhet om sin oppgave, og av en verdig ro og respekt fordet de gjør. Videre preges de av en alvorlig hengivelse til livet i seg ogrundt seg. Et alvor som slett ikke er noe motsetning til dans, lek og jubel.

– Morten Haugen i Fosna-Folket