- I dag må alle elever på videregående i Sør-Trøndelag og store deler i resten av landet ha tvungen sidemålsopplæring. For mange medfører dette at de ikke klarer å lære hovedmålet på en god måte, fordi en må konsentrere seg om enda et språk, sier leder Daniel Fenstad.

Rissa Unge Høyre mener at bevaringen av kulturarven ikke må gå på bekostning av elevenes læring.

- Det viktigste er at man mestrer et språk, før man starter med et nytt. I dag går en av fem ut av skolen uten å kunne lese og skrive godt nok til å ta videre utdanning. Det mener vi er feil, og det skyldes en de ikke klarer å lære to varianter av det norske språket samtidig, mener Unge Høyre.

En annen ting ungdommene peker på er motivasjonen til elevene.

- Det å bli tvunget til å lære et språk man ikke har interesse av er lite motiverende. Det som virkelig motiverer elevene er den gode mestringsfølelsen elevene får når de kjenner at de kan hovedmålet og får knallgode karakterer.

Unge Høyre ønsker derfor at nynorsk bør være et valgfag på linje med andre språk.

- Da vil sidemål bli et tilbud til dem som kjenner at de mestrer bokmål, og norsk skole vil på den måten få elever som virkelig kan hovedmålet sitt. Vi tror den rette veien å gå for å bevare den norske kulturarven er å la de som ønsker det videreføre nynorsken, og la de som ikke ønsker det slippe. Det er bortkastede ressurser å lære noe en ikke vil få nytte av, mener Unge Høyre.